Vashiány: figyeljünk már az első jelekre

Élete során az emberek többségénél legalább egyszer kialakul valamilyen mértékű vashiány. Rendkívül gyakori problémáról van tehát szó, amely megfelelő vaspótlással visszafordítható, kezeletlenül viszont nagyban ronthatja az érintettek életminőségét. Lássuk, milyen tünetek figyelmeztethetnek a hiányállapotra.

Vasat csupán kis mennyiségben tartalmaz az emberi szervezet, emiatt nyomelemként beszélhetünk róla. Funkciója azonban annál fontosabb, hiszen nélkülözhetetlen szerepet tölt be a többi között a szív- és vázizomzatunk, egyes enzimek, valamint az immunrendszer működésében egyaránt, akárcsak a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődésében. Mindazonáltal testünk a teljes vaskészletének zömét, mintegy háromnegyed részét a vérképzésben, illetve az oxigénnek a szervekbe, szövetekbe történő szállításában használja. Vashiány esetén ezek a funkciók mind zavart szenvednek, ennél fogva a vashiányos állapot a szervezet egészére kihat. A probléma pedig bárkinél előfordulhat, olyannyira, hogy világszerte a vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány.

A többi között erős fáradékonyság és gyengeség is figyelmeztethet vashiányra
A többi között erős fáradékonyság és gyengeség is figyelmeztethet vashiányra. Fotó: Getty Images

Mi okozhat vashiányt?

Mit tartalmaznak a vaspótlásra szolgáló gyógyszertári készítmények? Részletek itt.

A lehetséges kiváltó okok köre széles, és egyszerűbb tényezőktől egészen egyes krónikus betegségekig terjed. A vas esszenciális nyomelem, ami azt jelenti, hogy létfontosságú, ám a szervezetünk nem képes azt előállítani, így a táplálkozás révén juthatunk hozzá. Egészséges felnőttek számára a napi ajánlott vasbevitel 14 milligramm, pontosabban férfiak és a már nem menstruáló nők számára 8, termékeny korú nők esetében pedig 18 milligramm naponta. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csupán a beviteli értékek, mivel az élelmiszerekkel bevitt vasnak csupán mintegy 10 százaléka tud felszívódni. Ebből a szempontból az állati eredetű vasforrások előnyösebbek a növényieknél. Tartósan kiegyensúlyozatlan, vasban szegény étrend előidézhet tehát vashiányos állapotot, e kockázat pedig valamelyest magasabb a vegetáriánus vagy vegán diétát követők esetében.

Testünk a vasat képes elraktározni és újrahasznosítani, így nagyobb mértékű veszteség csak jelentős vérzés következtében léphet fel. Nők esetében ilyen tényező lehet a különösen erős menstruációs vérzés, míg általánosságban a rendszeres véradás, de akár a gyakori orrvérzés, továbbá a rendszeres vérzéssel járó krónikus állapotok, például gyomorfekély, valamint vastagbélpolipok és -daganatok is okozhatnak problémát. Állhat a vashiány hátterében fokozott vasszükséglet is, például a gyors testi fejlődés idején (csecsemőknél és serdülőkorban), a várandós és szoptató nőknél, valamint a versenyszerűen sportolók esetében. Felszívódási zavarok következtében szintén kialakulhat vashiány, amit okozhat például Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás, illetve cöliákia , azaz gluténérzékenység.

Tünetek, amelyek vashiányra figyelmeztetnek

A szervezet egy ideig képes kompenzálni a valós igényeitől elmaradó vasbevitelt, ahogy azonban a vasraktárak fokozatosan kiürülnek, fizikailag és mentálisan is érzékelhetővé válik a probléma. A tünetek nem kifejezetten jellegzetesek, hiszen egyéb okokhoz is társulhatnak, ezért előfordulhat, hogy akár hónapok telnek el, mire az érintettek a panaszaikkal orvoshoz fordulnak. Vashiányra - és akár vashiányos vérszegénységre - figyelmeztethet a fáradékonyság és gyengeség, csökkent terhelhetőség, koncentrálási nehézség, fejfájás, szédülés, sápadtság, illetve szapora pulzus és szívritmuszavarok . Súlyosbodó hiány esetén előfordulhatnak nyelési nehézségek, afták, törékennyé válhatnak a körmök, valamint erős hajhullás is jelentkezhet.

Gyanú esetén érdemes felkeresni a háziorvosunkat. Vérből végzett laborvizsgálatok segítségével felmérhető a szervezet vaskészlete, így fény derülhet a hiányállapotra és az anémiára, továbbá megkezdődhet a háttérben megbúvó kiváltó okok felkutatása. A terápia részint a megfelelő vaspótlásra, részint pedig - amennyiben fennáll ilyen - a hiányért felelős krónikus betegség kezelésére irányul. A vaspótlás jellemzően szájon át szedhető készítményekkel történik, nagyon súlyos vérszegénység esetén viszont intravénás vaspótlás is szóba jöhet.

Fontos hozzátenni, hogy a kezelés rendszerint igen hosszú időt vesz igénybe, hiszen hónapokig is eltarthat, mire sikerül kellőképpen feltölteni a szervezet kiürült vasraktárait. Érdemes tehát már az első gyanús jeleknél orvoshoz fordulni, hogy minél koraibb stádiumban felfedezhessük az esetleges hiányállapotot, egyszerűbbé téve annak kezelését.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)