Új svéd módszer a vizeletcsepegés ellen

Ha műtét és gyógyszeres kezelés között kell választani, nem kérdés, hogy mindenki az utóbbit választaná. Ha a műtét végleges megoldást kínál, és rövid, talán jobban hajlunk rá.

Stresszinkontinencia néven foglalja össze az orvostudomány az olyan akaratlan vizeletvesztést, amely az arra hajlamosaknál akár a legártalmatlanabb köhögésnél, tüsszentésnél felléphet, de felállásnál vagy jókedvű kacagásnál is kialakulhat. Ilyenkor ugyanis megnő a hasüregben a nyomás, az áttevődik a lesüllyedt húgyhólyagnyakra, melynek gyengén záró "ajtaja" mintegy megnyílik. A következmény: az érintettek nem tudják tartani a vizeletüket, és ha nem is sok, de néhány csepp távozik, rossz közérzetet okozva, megkeserítve az ember életét.

Ez a betegség főleg a "gyengébb nem" gyengesége, méghozzá meglepően nagy arányban. Különböző felmérések szerint a nők 10-25 százaléka szenved tőle! Ez elsősorban a nők medencefenék-izomzatának meggyengülésével függ össze, mely többnyire a többszöri szülés következtében megnyúlt izmokra, szalagokra vezethető vissza. De lehet hormonális háttere is, nevezetesen a változás korában fellépő csökkent ösztrogénszint. Azért nem minden férfi ússza meg az inkontinenciát, a prosztata megnagyobbodásában szenvedőknél például gyakori. Hogy az edzettséggel, a mozgással, pontosabban annak hiányával is összefügg, az ma már bizonyított tény: ez is egy úgynevezett civilizációs ártalom.

E sokak által bagatellizált, nem túl komolynak tűnő probléma a tapasztalatok szerint meglepően sok baj, szenvedés forrása: a szexuális problémáktól a depresszión át még anyagi következményei is lehetnek (betétek, kezelési költség, leszázalékolás stb.), érthető, hogy régóta számtalan módszert, eljárást kipróbáltak ellene. Vannak bizonyos bevált speciális tornagyakorlatok és gyógyszerek, ám a súlyosabb fajtáinál nincs más hátra, csak a műtét.

85 év telt el azóta, hogy dr. Howard Kelly elvégezte az első ún. gátplasztikát. Ennek némileg módosított fajtáit ma is gyakran alkalmazzák és ezen kívül még vagy 200-féle eljárást! Mint közismert, ha egy betegségre túl sok fajta megoldás létezik, akkor nagy valószínűséggel egyik sem jó. Ez bizony igaz az inkontinencia esetében is. Sok a kiújulás vagy az eredménytelenség.

Tekintse meg orvoslistánkat a hiper­aktív hólyag témában! Ezért is keltett nagy figyelmet Ulmsten svéd professzor gyökeres új koncepciója és megoldása. A professzor munkatársaival az Uppsalai Egyetem által vezetett nőgyógyászati klinikáján a gátizomzat működését tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a stresszinkontinencia kialakulásában a legfőbb bűnös a ligamentum pubourethrela nevű szalag. Ez a szeméremcsont és a húgycső középső szakasza között kifeszülő anatómiai képlet inkontinenciában nem lesz többé képes - a gátizomzat húzásának ellen tartva - a húgycső enyhe megtörésére, tehát a húgycső zárására.

Ezért a svéd tudósok egy mesterséges, kívülről bevezetett műtéti eszközt konstruáltak, mely a TVT nevű angol rövidítés nevét viseli (Tension-free Vaginal Tape - magyarul a hüvely felől feszülésmentesen felvezethető szalag). Maga az operáció relatíve egyszerű, kevés szövődménnyel jár, helyi érzéstelenítésben elvégezhető, és csak 20-25 percig tart. Ezért idősebbeken, betegebb embereken, elhízottakon is elvégezhető. Ráadásul a súlyosabb, inkontinencia elleni sikertelen műtéten már átesettek is nyugodtan ismét kés alá fekhetnek. Az operáció a ma egyre divatosabb egynapos sebészeteken (One Day Surgery) kivitelezhető. A lábadozás ennél a műtétfajtánál mindössze tíz nap. Ezen időszak alatt a szalag körül hegszövet alakul ki, amely garantálja a műtét tartósan jó eredményét.

A TVT ma már korántsem kísérlet - öt év alatt több ezer ilyen sikeres műtétet hajtottak végre szerte Európában. Magyarországon is hozzáférhető eljárás. Tehát ne titkolják, ne adják fel - hanem mihamarabb forduljanak szakorvoshoz

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő