Tények, amiket tudnunk kell az immunrendszerről

A mindennapokban ritkán jut eszünkbe az immunrendszerünk, pedig testünk védelme érdekében óriási hasznot hoz a különböző kórokozók és betegségek elleni küzdelem révén. Nem feltétlenül rossz tehát, ha tisztában vagyunk néhány alapvető összefüggéssel.

A nők hajlamosabbak az autoimmun betegségekre

Autoimmun betegségek alatt egy betegségcsoportot értünk. Ennek típusai a szervezet védekezőmechanizmusának apró kisiklásai miatt alakulnak ki. Lényegük az, hogy a szervezet valamilyen ok miatt idegenként kezeli saját sejtjeit, ezért pedig meg is támadja azokat, holott ezt csak akkor lenne szabad megtennie, amikor az érintett sejtek már maguktól elpusztulnak.

Az autoimmun betegségek háromnegyede a nőknél jelentkezik. Hogy ennek mik a pontos okai, egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre állatkísérletek tűnnek igazolni, hogy egyes nemi hormonok, mint például az ösztrogén, szerepet játszhatnak a problémában. Az is igaz, hogy a női szervezet több olyan B-sejtet tartalmaz, amelyek a test saját szöveteit károsíthatják antitestek termelésével. Az mindenesetre némiképp megnyugtathatja a hölgyeket, hogy esetükben egyes tünetek enyhébb formában jelentkeznek, mint a férfiaknál.

A végleges gyógyulást kérdését illetően jó tudni, hogy ha az autoimmun betegség el is elmúlik, az általa okozott károk azonban megmaradnak. A betegségcsoportról részletesebb információ itt olvasható .

Az immunrendszer a belekben is jelen van

Az immunrendszert alkotó sejtek 70 százaléka az emésztőtraktus vonalában helyezkedik el. Talán sokan nem is gondolnák, de ez az egyik út arra, hogy a test megszabaduljon a mérgező anyagoktól. A legjobb taktika ahhoz, hogy ezt rendszert jó állapotban tartsuk az, ha megfelelően étkezünk, azaz alacsony cukortartalmú, de rostokban gazdag ételeket kell fogyasztanunk. Ennek eredményeként serkenthető a belekben található jótékony baktériumok szaporodása, ekképpen fenntartható a mikrobiológiai egyensúly.

Hasznos a rendszeres, de mértékletes szexuális élet

Egy egyetemi hallgatókon elvégzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy 30 százalékkal több immunglobulinja volt azoknak a diákoknak, akik hetente egy vagy két alkalommal létesítettek szexuális kapcsolatot párjukkal. Azok viszont, akik többször vagy egyáltalán nem vettek részt az ágytornában, kevesebb ilyen típusú proteinnel rendelkeztek, pedig az segít a megfázás elleni védekezésben.

Itt is gondot okoz a stressz

Egy 2012-ben elvégzett kutatás szerint a stressz ugyan nem teszi fogékonyabbá áldozatát a különböző fertőzésekre, ugyanakkor megnehezíti a gyulladások kezelését a szervezet számára, ezáltal hosszabbra nyújtja a már meglévő betegséget. Emellett a krónikus stressz megnöveli a kortizol szintjét, aminek szintén negatív hatásai lehetnek az immunrendszerre nézve.

Nem csak a kipihentség miatt fontos az elegendő alvás

Négyszer nagyobb a veszélye annak, hogy valaki megfázik, ha kevesebbet alszik éjszakánként, mint hat óra. Az ajánlott mérték e tekintetben legalább hét óra, ugyanis a T-limfociták pihenés közben nagyobb intenzitással küzdenek a vírusok ellen a véráramban, mint ébrenlét közben.

Az immunterápia olyan, mint egy kapcsológomb

Klinikai tesztek igazolták az immunterápia hatékonyságát a melanoma, a limfóma és a tüdőrák kezelésében, sőt, egyesek a legnagyobb áttörésnek tartják a kemoterápia eljárásának kialakítása óta. Ez utóbbival ellentétben, amely gyógyszerek által pusztítja el a rákos sejteket, az immunterápia a szervezet saját immunrendszerét sarkallja a kór elleni küzdelemre.

Az immunrendszer erősítése különösen fontos az őszi-téli időszakban
Az immunrendszer erősítése különösen fontos az őszi-téli időszakban

Az immunrendszer lehet kikapcsolt és bekapcsolt állapotban. Utóbbi esetén a szervezet bizonyos sejteket, például T-sejteket aktivizál ahhoz, hogy megtalálja és megtámadja az oda nem illő dolgokat, így például a rákos sejteket. Ha viszont ezt a funkciót kikapcsoljuk, nem lesz többé képes ellátni ezt a feladatot.

Az immunterápia egyik ígéretes iránya képes blokkolni a kikapcsolódást, ezáltal a testnek több ideje marad előkészíteni a védekezést. Egyelőre nem mindenki reagál erre egyformán, valamint a módszer más ráktípusok elleni hatékonysága kapcsán is akadnak még kérdések. A gyógyszerek fejlődésével azonban az immunterápia egy új reményt kínál annak az évi 1,6 millió embernek, akiknél rákot diagnosztizálnak.

Influenza elleni védőoltást csak reggel

Közismert tény, hogy a védőoltások potenciális módot kínálnak az influenza megelőzésére. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy az injekciót reggel a legajánlottabb megkapni. Brit kutatók ugyanis felfedezték, hogy azok, akik reggel 9 és délelőtt 11 óra között kapták meg az oltást, szignifikánson több antitesttel rendelkeztek két influenzatörzs ellen egy hónappal később, mint azok, akik délután 3 és 5 között járultak az orvos elé. Ebben nagy valószínűséggel az immunsejtek természetes napi ciklusának lehet szerepe.

Ételek, amelyek hasznosak lehetnek

Egy 2014-es tanulmány szerint azok, akik a tesztek három hónapja alatt fokhagymából készült táplálékkiegészítőket szedtek, kisebb számban lettek náthások a placebót kapó társaikhoz képest. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy azok között, akik rendszeresen fogyasztanak akár nyers, akár főtt állapotában fokhagymát, 30 százalékkal alacsonyabb a vastagbélrák előfordulási aránya.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a mértékletes ivás segítheti az immunrendszert. Az viszont fontos, hogy a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás már káros. Egy 2015-ös felmérés szerint például azoknak a felnőtteknek, akik megittak öt feles vodkát, néhány órán belül lecsökkent a vérükben a fehérvértestek száma.

Az alma gazdag oldódó rostokban, amikről úgy tartják, hatékonyabbá teszik az immunrendszer működését. Egereken végzett kísérletek kimutatták: azok a példányok, amelyek ezeket a rostokat fogyasztották, fele annyian lettek betegek, mint a többi egér, egyben 50 százalékkal gyorsabban is gyógyultak meg.

A csirkeleves karnozint tartalmaz, egy aminosav összetevőt, ami segít a testnek kivédeni az influenzát korai stádiumban. Más kutatások szerint az otthon készített leves enyhe gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Forrás: health.com

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: