Tények, amiket nem tudtunk a hányásról

A hányás olyasmi, amivel életében legalább néhányszor mindenki találkozik, olyan okokból, mint gyomorrontás, terhesség vagy épp a túlzott alkoholfogyasztás. Az alábbi néhány tényt azonban valószínűleg kevesen ismerik erről a kellemetlen tünetről.

Gyerekkorban a hányás nemcsak valamilyen gyomrot érintő megbetegedés, hanem például migrén vagy vírusos mandulagyulladás tünete is lehet. Kisbabáknál jelezhet akár savas refluxot is. Felnőtteknél a hirtelen jelentkező hányinger vagy hányás pedig akár bélelzáródás miatt is előjöhet. Ha 48 órán át nem múlik el, vagy hirtelen alakul ki, más, gyomorrontásra utaló tünetek nélkül (mintlázés hasmenés), akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Fontos a folyadékpótlás

Nagyon figyeljünk a színére, mert ha a feljövő "termék" színe fekete, vörös, vagy lilás színű, akkor valamilyen módon vér kerülhetett a hányadékba - ekkor szintén nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk.

Hányás után nagyon fontos a folyadékpótlás!

Ha hányunk, az nem mindig feltétlenül rossz dolog, például a várandósság elején hasznos is lehet. Egy kutatás szerint ugyanis azok a kismamák, akik hánynak és émelyegnek az első trimeszterben, kisebb eséllyel vetélnek el. Nem várandósoknak is lehet haszna, hiszen a szervezet ilyen módon távolítja el a mérgeket, káros anyagokat a szervezetből. Természetesen ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy nehogy kiszáradjunk, ezért ha gyakran és hosszabb ideig öklendezünk fel mindent, amit megeszünk, megiszunk, akkor mindenképpen szükség lesz valamilyen gyógyszerre, ami ezt megállítja.

Hasznos tudnivalók a hányás kezeléséről és megelőzéséről

Félelem a hányástól

A North Carolina Állami Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt építettek egy olyan gépet, amely képes hányni - a különös szimulátor segítségével a hányást és hasmenést okozó norovírus terjedését, hatásmechanizmusát vizsgálták. Vannak, akik már a hányás gondolatától is pánikba esnek. Ezt a jelenséget emetofóbiának hívják.

A hányás általában folyadékfogyasztással, egy kis koplalással és pihenéssel kikúrálható, de ha túl sokáig nem múlik el, akkor nagyon veszélyes lehet. Ha öt óránál hosszabb ideig nem tudunk még egy korty vizet sem lent tartani, sürgős orvosi segítségre, infúzióra lehet szükségünk.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)