Szívritmuszavar esetén is hatékony a jóga

A jógázás csökkenti a szívdobogásos rohamok gyakoriságát szívritmuszavaros betegek esetében - vált ismertté egy amerikai tanulmányból.

Az emberi szív leggyakoribb ritmuszavara a pitvarfibrilláció, amikor megszűnik a szabályos szívműködés. Sokaknál ez rohamokban jelentkezik, majd gyakran állandósul. A betegek egy része a szabálytalanságot érzékeli és a súlyos szövődményeinek veszélye miatt a ritmuszavar feltétlenül gondos kezelést igényel.

Az ilyenkor tapasztalt panaszok, tünetek kezelésére a korszerű orvostudomány sokféle gyógyszert és technikát kidolgozott. Amerikai kutatók most indiai eljárást, a jógagyakorlatok egyik formáját próbálták ki, a betegek egy részében biztató eredménnyel.

A B.K.S. Iyengar világszerte az egyik legismertebb jóga technika. A módszer kidolgozójának nevét viseli. Iyengar a múlt században élt 76 évet és Indián kívül, a világ sok országában tanította ezt a technikát, amely könnyűnek nem nevezhető testtartásokat, légzési gyakorlatokat és meditációt jelent.

Dhanunjaya Lakkireddy és amerikai orvoscsoportja a pitvarfibrillációval foglalkozó nemzetközi tanácskozáson Bostonban ismertette a szívritmuszavar jóga kezelésével nyert tapasztalatait.

A szakemberek 49 rohamokban bekövetkező pitvarfibrilláció miatt orvoshoz kerülő beteget kezeltek az Iyengar jóga módszerrel. Nemcsak EKG-t végeztek rendszeresen a szívritmus ellenőrzése végett, de felmérték az élet minőségét, a vérnyomást és a pszichés állapotot is.

Azt tapasztalták, hogy a jógázás időszakában a betegcsoport tagjaiban a szívdobogásos rohamok gyakorisága 22 százalékban csökkent. A pszichés nyugtalanság is kissé mérséklődött, bár ez statisztikailag nem bizonyult jelentősnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyes vizsgálatok tanúsága szerint a légzésgyakorlatok jótékony hatásúak, mások azt tapasztalták, hogy a testgyakorlatok fontosabbak.

Hozzátették, hogy a betegek fele a vizsgálati időszak alatt lemorzsolódott. Főleg a nők nem bírták sokáig a jógaterhelést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció