Szívleállás esetén hűtés?

A szívelégtelenség során alkalmazott hűtési eljárás csökkenti a neurológiai maradványtünetek kockázatát - olvasható a Circulation legfrissebb számában.

Az Egyesült Államok kórházi ellátásában évente mintegy 300 ezer szívleállás szerepel. Az állapot akkor alakul ki, amikor függetlenné válik egymástól a szívben lévő elektromos áram és a mechanikus válasz, és hirtelen megszűnik a szív pumpafunkciója. A kezelés során komplett újraélesztést és a szív elektromos aktivitását visszaállító defibrillátort alkalmaznak, a normál szívműködés beindítását optimális esetben hűtés, majd felmelegítés követi. A hűtés során a testhőmérséklet eléri a 33°C-t, és ott is tartják 24 órán keresztül. Az eljárás azért előnyös, mert hideg körülmények között lassul a szövetek anyagcseréje, azért nem károsodnak olyan mértékben az oxigénkiesés hatására. Az eljárás igen hatékony a rendkívül gyors anyagcserével rendelkező, ezért igen érzékeny központi idegrendszer szempontjából.

A Minneapolisi Szívintézet munkatársai egy olyan eszközt fejlesztettek, mely gyorsan, és hatékonyan képes kivitelezni az eljárást. Az eszközt Minneapolis 400 km-es körzetében 30 kórházból beszállított betegen tesztelték. A tanulmányban szereplő 140 beteg közül 107-et kezeltek a kezelés központjának számító Abbott Kórházban. Ezek közül 56 százalék maradt életben, ami megegyezik a helyszíni kezelés arányával. A statisztikák szerint kritikus, hogy mikor kezdik el a hűtést: minden megkésett órával 20 százalékkal csökken a betegek túlélési aránya. A központban kezelteknél a túlélt betegek 92 százalékánál nem alakult ki neurológiai maradványtünet, szemben a korábban tapasztalt 77 százalékkal. A 62 és 77 év közötti betegcsoportban fokozott volt a kockázat az idősebb betegeket illetően.

A tanulmány egyik szerzője, Barbara Unger szerint amennyiben megerősítik a szívroham diagnózisát (például EKG segítségével), rögtön érdemes a beteget jegelni, és olyan központba szállítani, ahol ilyen esetekre szakosodott kardiológusok, neurológusok és sürgősségi orvosok tudják ellátni. A szakértők szerint a következő években a hipotermiának nevezett eljárás előretörése várható.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: