Szédülök, mi lehet a bajom?

A kiegyensúlyozottság rendkívül fontos az ember életében és nem csak lelki értelemben. Ahhoz, hogy testünk fizikai egyensúlyát megőrizzük, három dolog szükséges: megfelelő látás, a testünk helyzetének érzékelése és a belső fülben található receptorok.

Nagyon sok embernél lép fel hiba ebben a kényes rendszerben, melynek eredményeként szédüléssel küzdenek. Mivel ez a legtöbb esetben magától elmúlik, nem is nagyon foglalkoznak vele, pedig akad olyan helyzet, amikor komoly betegség jele is lehet.

A szédülés alapvetően kétféleképpen jelentkezik. Az egyik eset a furcsa reszketeg, bizonytalan érzés, ami során egyesek úgy érzik, mintha lebegnének. A másik - angolul vertigónak nevezett, valódi szédüléses állapot - amikor úgy érezzük, a szoba forog körülöttünk.

Mindkét esetben előfordul, hogy hányingert érzünk, és azonnal le akarunk ülni egy biztos pontra. A látással kapcsolatos problémák, a fókusz elvesztése szintén kísérő tünet lehet, és a hangos zajok csak még kellemetlenebbé teszik az érzést.

A szédülésnek sok kiváltó oka lehet. Az egyik leggyakoribb a vérnyomás váratlan leesése, vagy ha hirtelen állunk fel valahonnan. A túlzott meleg is okozhat szédülést, akárcsak az alacsony vércukorszint, egyes gyógyszerek, de a szorongás vagy a neurológiai problémák is, mint amilyen a Parkinson-kór .

A forgásérzést általában a jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV, benignus pozicionális paroxizmális vertigó) nevű, a belső fülben kialakuló átmeneti állapot okozza, de kialakulhat a migrén, a Meniére-betegség, a labyrinthitis nevű belsőfülgyulladás, vagy akár a terhesség egyes szakaszaiban is.

Mint ismeretes, a belső fülben piciny mészkristályok találhatóak, amelyek az egyensúly érzékeléséért felelősek. Ha valamelyik kimozdul a helyéről, már egy apró mozdulat is "meglendíti" a belső fülben lévő folyadékot, ez pedig túlingerli a rendszert és beszédülésünk. A BPPV a kor előrehaladtával gyakoribbá válik, leghatékonyabban az Epley-manőverrel lehet megoldani a problémát.

Alacsony vérnyomás vagy vércukorszint is okozhat szédülést

Alacsony vérnyomás vagy vércukorszint is okozhat szédülést

A szédülés tehát az esetek bizonyos részében akár komoly betegség tüneteként jelentkezhet, ezért nagyon fontos, hogy ha gyakran tapasztaljuk, felkeressük orvosunkat, aki meg tudja állapítani a háttérben rejtőző kórt.

Otthoni körülmények között a szédülés ellen sok folyadék fogyasztásával, lassú mozgással, az alkohol, a koffein és a dohány bevitelének csökkentésével lehet leghatékonyabban küzdeni. Akinél gyakran fordul elő szédülés, jól teszi, ha otthonát biztonságossá változtatja, hogy egy hirtelen bekövetkező tengeribetegség-érzés esetén se essen el túl könnyen vagy zuhanjon rá valamire, ami sérülést okozhat.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)