Pajzsmirigygyógyszer: meddig szedjük?

A pajzsmirigybetegségben szenvedők nagy része gyógyszeres terápiára szorul. A pácienseknél gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon életük végéig szedniük kell-e a tablettákat. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszol.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

A pajzsmirigy betegségeinek több formája is van, amely a hormontermeléssel, illetve a szerv szerkezetével, méretével is kapcsolatos lehet. Érdemes tudni, hogy bár a pajzsmirigyzavarok gyakran érintik a T3 és a T4 hormonok termelését, ez nem törvényszerű, hiszen vannak olyan állapotok (például apró göbök jelenléte, magas ATPO-szint, mely gyulladásra utal), amelyek nem befolyásolják a mirigy működését. Ilyen esetekben nem indokolt a gyógyszeres kezelés, csupán gyakoribb kontrollt, laborvizsgálatot igényel. Ezzel szemben pajzsmirigy alul- és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia, hogy szabályozni lehessen a kóros értékeket. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges vagy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor akár műtétre vagy izotópkezelésre is sok kerülhet (például strúma okozta pajzsmirigy-túlműködés esetén).

Pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nőknél merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban. A férfiaknál jelentkező pajzsmirigyzavarról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Meddig kell szedni a gyógyszert?

Hogy kinek mennyi ideig van szüksége gyógyszeres kezelésre, egyéni döntést igényel, ám sok esetben élethosszig tartó terápiára van szükség. Természetesen vannak kivételek - ilyen például a terhesség utáni, vagyis a postpartum thyreoditis, amely akár spontán is gyógyulhat, vagy a pajzsmirigy átmeneti gyulladása, amely olykor csak kis ideig okoz fokozott hormontermelést - mondja Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigyspecialistája.

Pajzsmirigy alul-és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia
Pajzsmirigy alul-és túlműködés esetén fontos a gyógyszeres terápia

Általánosságban elmondható, hogy autoimmun pajzsmirigy-túlműködés ( Graves-Basedow kór ) esetén van nagyobb esély a gyógyszeres kezelés bizonyos idő után történő (1-1,5 év) elhagyására, ám utána is gyakori ellenőrzés javasolt, mivel a betegség könnyen kiújulhat. Amennyiben a túlműködést göb, illetve a mirigy megnagyobbodása okozza, úgy műtétre vagy izotópkezelésre is sor kerülhet, és ha az illető pajzsmirigyének nagy részét eltávolítják, akkor élethosszig tartó hormonterápia indokolt.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén azonban a beteg élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul - kivéve a szülés utáni pajzsmirigyzavart , amely nemcsak túl-, hanem alulműködésben is megnyilvánulhat. Ez rendszerint 1-1,5 év múlva rendeződik, ám ha nem, akkor élethosszig kell alkalmazni a hormonpótlást.

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)