Önsörfőzők: szeszt termel a gyomruk

Évtizedekig legendának tartották a jelenséget, de ma már az orvostudomány is ismeri: vannak emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk. A tünetegyüttest auto-brewery syndrome vagyis önsörfőző-szindrómaként jegyzi a szakirodalom. Melyek a jellemző tünetek, hogyan kezelhető a korántsem vicces betegség?

Japánban az ötvenes évek óta több tucat olyan esetet jegyzett fel az orvostudomány, amikor olyan embereknél mértek komoly alkoholfogyasztást feltételező véralkoholszintet, akik bizonyítottan egy kortyot sem ittak előtte – írja az index.hu. Azóta kiderült, hogy ez a furcsa betegség már nemcsak a távol-keleti országban élőknél fordul elő.

A Candida gombáknak - amely egy hétköznapi emésztőgomba és hozzátartozik a normál bélflórához - több változata is él az emberi szervezetben, de csak kis mennyiségben, melyek semmilyen problémát nem okoznak. Mitől válnak ellenséggé? Kattintson ide és megtudhatja! Nemrég Molnár Anikó celebről súlyfeleslegre panaszkodott, vérképe is elszomorította. Miután megtudta, hogy önsörfőző-szindrómában szenved, a megfelelő kezelés után megszűntek a tünetei, vérképe javult, sőt, fogynia is sikerült.

Az önsörfőző-szindrómás emberek emésztőrendszerében extrém nagy mennyiségben van jelen egy élesztőgomba, a Saccharomyces cerevisiae. Japánban azért fordul elő sűrűbben a jelenség, mert ők genetikailag hajlamosabbak arra, hogy ne működjön a szervezetükben az ALDH nevű enzim, ami az alkohol lebontásában játszik szerepet – ez pedig felerősíti az élesztőgomba hatását.

Vannak emberek, akiknek alkoholt termel a gyomruk

Miért okoz ez részegség-érzést?

Az élesztőgomba alkohollá alakítja a cukrot, az bekerül a véráramba, onnan az agyba, amitől a beteg – anélkül, hogy egy korty alkoholt is ivott volna – becsípve érezheti magát.

Az auto-brewery syndrome okozhat szédülést, szájszárazságot, másnaposságot, tájékozódási zavart, irritábilis bél szindrómát, krónikus fáradtságot, amely további egészségügyi problémákhoz vezethet mint például a depresszió és a szorongás, tehát érdemes komolyan venni a betegséget és hasonló tünetek esetén részletes kivizsgálást kezdeményezni.

A rendellenességet gyógyítani egyelőre nem lehet, szénhidrátszegény diétával karban lehet tartani, illetve a gombás fertőzések ellen használt Fluconazole is enyhíti a tüneteket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)