Nem is drága a szívet védő diéta

Akit érdekel szívének egészsége, az felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz, a kedvezőbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen - írták amerikai kutatók az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett cikkükben.

Mind az orvosi szakirodalom, mind a média gyakran foglalkozik azzal, hogy a jó minőségű, egészséges étrend általában drágább, mint az egészségtelen tömegkonyha. Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Hollandia élelmiszerárai alapján ezt többször kiszámolták.

Adam M. Bernstein és munkacsoportja most az amerikai nők élelmezési kiadásait mérte fel. A számítások alapját minden eddiginél több egyén szolgáltatta: az ápolónők egészségének vizsgálata program a nővérek rendszeres egészségügyi ellenőrzése alapján évtizedek óta szolgáltat rendkívül részletes adatokat az Egyesült Államokban.

Ennek alapján a szakemberek 78.191 egészségügyben dolgozó nő adatait hasonlították össze. A jó összehasonlíthatóság végett olyan pontrendszert alakítottak ki, mely nagyobb számokkal értékelte a táplálkozástudomány által értékesebb ennivalókat, mint a kedvezőtlenebbnek tartott ételeket.

A legegészségesebb koszton lévők pontszáma átlagosan 59 volt: ők naponta általában 4,60 dollárt (ezer forintnyi) költöttek ennivalóra, míg a legkevésbé megfelelően táplálkozók átlagos pontszáma 30 volt, és ezt az étkezést 3,70 dollárból állították elő.

Az eredmény alapján úgy tűnt, hogy az egészségesebb étrend tényleg többe kerül, ám a kutatók úgy is sorrendbe állították a vizsgált személyeket, hogy mennyi pénzt hagytak ott naponta az élelmiszerboltban. Kiderült, hogy a pontszámok rendkívüli mértékben szórtak, azok a nővérek ugyanis, akik igen egészségesen ettek, gyakran nem költöttek annyit ételre, mint az egészségtelenül evők. A magas pontszám "nem került sokba", mert ezek a nők kevesebb felvágottat vagy vörös húst, zsíros tejterméket vásároltak és többet vittek haza zöldségből, gyümölcsből és ez nem volt drága.

"Hal és baromfi, illetve sok zöldség, gyümölcsféle általában kedvező áron is beszerezhető és ez az egészséges étel és élet szempontjából a legjobb befektetés" - hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)