Most akkor jó nekünk a koffein vagy sem?

A koffein élettani hatásairól több kutatás is született már, amelyek között sokszor nehéz eligazodni: rengeteg szól ellene, de legalább ugyanannyi mellette is.

A koffeint valamilyen formában - legalább a reggeli kávéban - általában napi szinten fogyasztjuk. De vajon mennyire egészséges? Az IFLScience segítségével bemutatjuk, mit mond erről a tudomány.

Szív

Egyes kutatások szerint a koffein jótékony hatással lehet a szívünkre. Három nagy, szívbetegségekkel foglalkozó tanulmány elemzésében a kutatók megállapították, hogy a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával. A koffeinmentes kávé kortyolgatása nem járt ugyanezzel a hatással, de még további kutatásokra van szükség ezen a területen.

kávé koffein
A napi kávézás sokak számára elmaradhatatlan. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor már azonosították a magas koffeintartalmú italok rövid távú hatását a szív- és érrendszerre. A nagy mennyiségű fogyasztás - amelyet körülbelül egy liter, 320 milligramm koffeint tartalmazó folyadéknak tekintenek - átmeneti vérnyomás-emelkedést és szívdobogást okozott.

Ez a hatás különösen élesen jelentkezik akkor, ha az energiaitalokat alkohollal kombinálják.

Anyagcsere

Egy 2023-as tanulmány szerint azoknál, akiknek a vérében magasabb a koffein szintje, alacsonyabb lehet az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A vizsgált alanyok két, a koffein anyagcseréjével összefüggő gén variánsával rendelkeztek, ami azt jelenti, hogy szervezetük lassabban bontotta le a molekulát, így az tovább maradt magas szinten a vérükben. 

Ennek a kutatásnak azonban több korlátja is volt, például elsősorban csak európai felmenőkkel rendelkező emberek vettek részt, vagyis az eredmények nem biztos, hogy mindenkire érvényesek. Még sok vizsgálatot el kell végezni annak bebizonyítására, hogy a koffeinbevitel emelése szerepet játszhat-e a fenti két betegség kockázatának csökkentésében.

Mentális egészség

A kávé nemcsak az energiaszintünkre van hatással, hanem a kedvünkre is. "A koffein serkentő hatással van a dopaminra, amely szerepet játszik az öröm érzésében, a motiváltságban és a tanulásban is" - magyarázta Dr. Nicole Clark neurológus.

koffein kóla
A kóla is serkentő hatású. Fotó: Getty Images

Viszont azokra rossz hatással lehet a koffein, akik pánikbetegséggel vagy szorongással küzdenek. Egy 2022-es metaanalízis megállapította, hogy nagyjából öt csésze kávényi koffein fogyasztása szorongást vált ki mind a pánikbetegségben szenvedő, mind az egészséges személyeknél, de a pánikbetegeknél nagyobb a pánikroham kockázata is.

Magzati egészség

A koffein képes átjutni a méhlepényen, ezáltal pedig a fejlődésben lévő magzat véráramába kerülhet. Kutatások szerint a 300 milligrammot meghaladó napi fogyasztás összefügghet az alacsony születési súly fokozott kockázatával, míg a 350 milligramm felett a vetéléssel hozható összefüggésbe. 

Ezért, bár számos egészségügyi szervezet iránymutatása szerint a terhes nők is fogyaszthatnak egy kis koffeint, ha akarnak, azt tanácsolják, hogy naponta ez legfeljebb 200 milligramm legyen. Egy 2020-as tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy egyre több kutatás szerint nincs biztonságos koffeinfogyasztási szint a terhesség alatt.  

Sportteljesítmény

A koffeint gyakran adaléka a különböző, edzés előtt fogyasztandó poroknak. Sok kutatás szerint ugyanis javíthatja a sportteljesítményt, az IFLScience ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy a vizsgálatok nagy része férfi sportolók adatain alapul.

A női csapatsportolókon végzett vizsgálatok metaanalízise során azt állapították meg, hogy a koffeinpótlás valóban hatékonyan növelte a teljesítmény egyes aspektusait, például a markolás erejét, de másokat (ügyesség, guggolás stb.) nem. Arra a következtetésre jutottak, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt a koffeinnel kapcsolatos jelenlegi elképzelések mindenkire alkalmazhatóak lennének. 

Mit jelent mindez?

A fentiek alapján az, hogy a koffein "jó" vagy "rossz", elsősorban az egyéntől függ: fontos tényezők többek között a kor, az anyagcsere, vagy az esetlegesen szedett gyógyszerek.

A koffein-túladagolás ugyan ritka, de létező jelenség, ezért érdemes odafigyelnünk annak a jeleire, hogy esetleg a kelleténél többet fogyasztottunk. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • álmatlanság, 
  • émelygés és/vagy felkavarodott gyomor, 
  • fejfájás, 
  • idegesség és/vagy szorongás, 
  • kedvetlenség.

Ha kevesebb koffeint akarunk fogyasztani, akkor érdemes fokozatosan csökkenteni a napi adagot, mert ha hirtelen hagyjuk abba, akkor az könnyen fejfájáshoz vagy fáradtsághoz vezethet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra