Mikortól veszélyes a széklet elmaradása?

Átlagosnak az számít, ha valakinek minden nap, esetleg minden másnap van széklete. Az, hogy kinél hogyan alakul, nagy mértékben egyéni tényezők függvénye is. De mi van akkor, ha valaki három-négy napig, vagy akár egy hétig sem tudja elvégezni a nagydolgát?

A székrekedés tulajdonképpen népbetegségnek is nevezhető. Az emberek többsége legalább néhány alkalommal megtapasztalja ezt a problémát az élete során. Székrekedésről akkor van szó, ha valaki egy hét alatt háromnál kevesebb alkalommal tud székletet üríteni. Ez az állapot nagyon kellemetlen, a megoldására viszont létezik számos természetes módszer, illetve gyógyszertárban, vény nélkül kapható szerek is.

Tippek székrekedés ellen - részletek itt!

De vajon mi számít túl hosszú időnek székletürítés nélkül, és mikortól lehet veszélyes a székrekedés?

Mekkora a veszély?

Néhány egészen extrém esettől eltekintve senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy belehal a problémába, vagy esetleg szétrepednek a belei. A belek ugyanis rugalmasak és meglehetősen erősek - magyarázza Dr. John White, a WebMD szakembere. A székrekedés akkor válhat veszélyessé, ha bélelzáródás áll fenn, és a széklet megakad az emésztőrendszerben. Ez egyes betegségek, például Parkinson-kór esetén fordulhat elő.

wc, széklet, székletürítés, székelési probléma,
A ritka széklet önmagában még nem veszélyes, de a bélelzáródás már komoly probléma. Fotó: 123rf

Mikor kell aggódni?

Az is egyénfüggő, hogy mikortól aggasztó a székletürítés elmaradása. Hiszen teljesen normális, ha valakinek nincs mindennap széklete. Mindenesetre a szakértők szerint három egymást követő székletmentes nap után már érdemes lehet odafigyelni, és a széklet meglazításával próbálkozni.

Aggodalomra leginkább akkor van ok, ha 5-7 napig nincs széklet, és gázok sem távoznak az emésztőrendszerből. Ez ugyanis már a bélelzáródás tünete lehet. Ilyenkor a belek és a végbél vérellátása csökken, a széklet elakad, és hasifájdalomtapasztalható. Rosszabb esetben szakadások is kialakulhatnak a belekben.

Mit kell tenni ilyenkor?

Ha a belekben elakad a széklet, akkor orvosi segítségre lesz szükség a végtermék eltávolítására. A székletelakadás egyik legbiztosabb tünete, amikor a páciens úgy érzi, mintha a végbelébe szorult volna valami. Ezt az állapotot azonban nem érdemes megvárni. Ha valaki szorulással küzd, annak érdemes mihamarabb tenni ellene. A sok folyadék, valamint az aszalt szilva és a lenmag fogyasztása sokat segíthet. Egyes esetekben enyhébb hashajtót is ki lehet próbálni. Ha egyik sem hozza meg a várt hatást, ajánlott orvoshoz fordulni.

Forrás: menshealth.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: