Mikor van szükség húgyúti ultrahangra?

A húgyutak ultrahangos vizsgálata nemcsak bizonyos tünetek fennállásakor, hanem egyes betegségek esetén is indokolt lehet. Mutatjuk, hogyan zajlik a vizsgálat.

Akadozó vizelés, sürgős vizelési inger, visszatérő húgyúti fertőzések. Néhány egészségügyi probléma, amelyek esetén fontos lehet a húgyutak ultrahangos vizsgálata. A témában dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa mondta el a lényeges információkat.

A húgyutak felépítése

A húgyutak a test kiválasztó szervrendszerének gyűjtőfogalma, amely a salakanyagok és a felesleges folyadék eltávolítására szolgál. A húgyutak két veséből, két húgyvezetékből, egy húgyhólyagból és egy húgycsőből állnak.

A vesék termelik a vizeletet, amely folyamat során megszűrik a salakanyagokat és a folyadékot. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül jut el az izomrostokkal teli üreges, zsákszerű szervbe, a húgyhólyagba, mely ott tárolódik, telítődik. Hólyagtelődés során vizelési inger keletkezik, majd a hólyag kiürül, a vizelet a húgycsövön át távozik a szervezetből.

ultrahangvizsgálat, húgyutak
Néhány egészségügyi probléma, amelyek esetén fontos lehet a húgyutak ultrahangos vizsgálata. Fotó: Getty Images

A húgyutak minden részének – a veséknek, a húgyvezetékeknek, a húgyhólyagnak és a húgycsőnek – összehangoltan kell működnie a normális kiválasztás érdekében. Amennyiben a húgyutak egy részén probléma adódik, az kihat az egész folyamatra, és vizelési/vizelettartási zavarok, esetleg fájdalom, égő érzés léphet fel.

Mikor van szükség a húgyhólyag ultrahangvizsgálatára?

A húgyhólyag – és az egész húgyúti rendszer – ultrahangvizsgálata a kismedencei ultrahang részét képezi. Akkor lehet indokolt, ha szeretnénk látni, hogy a hólyag megfelelően működik-e, nincsenek-e a húgyutakban elváltozások, vagy oda nem illő képletek. Az alábbi tünetek esetén indokolt a hólyag ultrahangvizsgálata (laborvizsgálat mellett):

  • a vizelés megkezdésének vagy annak fenntartásának nehézségei
  • akaratlagos vizeletürítés nehézségei (vizeletretenció)
  • vizeletszivárgás, hólyagszabályozási problémák
  • a vizelés gyakoriságának és sürgősségének megváltozása
  • visszatérő húgyúti fertőzések (UTI)
  • fájdalom a hasban, a hát felső/alsó szakaszán vagy az ágyékban
  • hasi fájdalom vagy csomó a has egy bizonyos részén
  • véres vizelet (hematuria)

A húgyutak ultrahangos vizsgálata indokolt lehet olyan betegségek esetén is, mint magas vérnyomás vagy a veseelégtelenség (szűrő, kontroll jelleggel). Panaszok esetén nagy jelentőséggel bír már csak azért is, mert a különböző húgyúti eltéréseknek ugyanazok a tünetei lehetnek: például a vizelet áramlásának akadályozottságát, szakaszosságát okozhatja vesekő, de prosztatamegnagyobbodás is.

Mit kell tudni a húgyutak ultrahangvizsgálatáról?

Az ultrahangos vizsgálat egy olyan módszer, melynek során magas frekvenciájú hanghullámok segítségével lehet egy adott testrégiót ábrázolni. Láthatóvá válnak így a lágyszövetek, ellentétben a hagyományos röntgendiagnosztikával. A húgyutak ultrahangvizsgálatakor megfigyelhető a hólyag belső szerkezete, hogy mennyi vizelet van benne, továbbá szemügyre vehető a vesék, húgyvezetékek, húgycső szerkezete, esetleges gyulladása, bizonyos daganatai is.

A húgyhólyag ultrahangképe megmutatja, hogy mennyi vizeletet tartalmaz a hólyag, valamint azt is, hogy milyen a mérete, a hólyagfalak vastagsága. Az ultrahang húgyúti elzáródás, vesekövesség, illetve bizonyos húgyúti daganatok esetén is fontos információval szolgálhat – mondja dr. Csemez Imre, hozzátéve: vannak esetek, amikor a vizsgálatot egyéb képalkotó módszerekkel érdemes kiegészíteni (CT, MRI).

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: