Mielőtt vizeletet visz a laborba, olvassa el ezt!

A leggyakrabban a háziorvos rendeli el a rutin vizeletvizsgálatot, melyre különféle előírások szerint vizeletet kell vinnünk. Hogy hogyan is kell erre készülnünk, illetve hogy mit árulnak el a leletek, az is kiderül cikkünkből!

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével egy sor belgyógyászati problémára derülhet fény. A vizelet elemzése során kimutathatók a húgyúti fertőzések, a cukorbetegségre vagy a gyulladásra utaló fehérjék.

Ahhoz, hogy a laboratóriumi vizsgálatok hiteles eredményt adjanak, mindenekelőtt megfelelő tisztaságú, külső szennyeződésektől mentes vizeletet kell nyernünk. Ehhez az ún. reggeli első, középsugaras vizeletre és egy megfelelően tiszta vízgyűjtő edényre van szükség.

Így készítsük elő az edényt!

Az edény, amiben szállítani szeretnénk a vizeletet, legyen tisztára mosott és fertőtlenített, záródjon jól, ne legyen túl nagy. Kiváló lehet például egy kiürült, alkoholos gyógyszertári üveg, egy-egy elfertőtlenített, egy-két decis befőttes üveg is, de akár a laboratóriumból kapott/ gyógyszertárban vásárolt, kifejezetten erre a célra szolgáló pici, csavaros műanyagtartály is. Címkézzük fel precízen!

A középsugaras vizelet titka

Mivel szeméremtájékon előfordulnak kórokozók, a vizelet levétele előtt érdemes megmosakodni. A férfiaknál célszerű a hímvesszőt és a makkot, nőknél pedig a kis- és nagyajkakat, illetve a hüvelybemenetet megmosni. Ehhez használhatunk egyszerű szappant vagy intim mosakodót, a lényeg, hogy ezt alaposan öblítsük aztán le.

Ha szárazra törülköztünk, a vizeletsugár első, igen kicsi mennyiségét hagyjuk kicsorogni, ezzel átmossuk a húgycsövet. Ezután 0,5-1 dl vizeletet fogjunk fel a vízgyűjtő tartályba, amelynek szájához közben semmivel ne érjünk hozzá! A reggeli első, középsugaras vizelet "aranyat ér": ez a legkoncentráltabb, így ez jelzi legnagyobb valószínűséggel a rendellenességeket.

Ha tehetjük, a laborba indulás előtt ne sokkal vegyük le a mintát (maximum két órával előbb), hogy ne álljon sokáig - így is elszaporodhatnak bizonyos kórokozók, amelyek hamis eredményt adhatnak.

Tipp Ha nőként tehetjük, ne amenstruációalatt vagy fennálló hüvelygyulladás alatt menjünk laborvizsgálatra, mert a mintába akaratlanul is kerülhet vörösvérsejt, ami az eredményeket meghamisíthatja. Vörösvérsejt a húgyutakból kerülhet ugyan a vizeletbe, és nagyobb bajt jelezhet; míg a menstruáció miatti "rossz" eredmények felesleges aggodalmat generálhatnak.

Ha vizeletet kell gyűjteni

Speciális vizsgálatok esetén előfordulhat, hogy 24 órán át tartó vizeletgyűjtést kérnek. Ekkor a gyűjtés kezdőnapján a reggeli első vizeletet még nem kell a tartályba üríteni, de azt követően egész nap, majd a másnap reggeli első vizeletet is a speciális, zárható edénybe kell gyűjteni, és a mintát hideg, sötét helyen (hűtőben) kell tárolni. Természetesen nem kell az egész gyűjtés, csak egy minta belőle, ilyenkor a labor felé jelezni kell a teljes vizelet mennyiségét, így tudnak napi teljes kiválasztott anyagmennyiséget számolni.

A lelet

A laborban a leadott vizeletet kémiai reagensekkel, illetve gyorstesztekkel vizsgálják, a leleten pedig minden értéket külön sorba feltüntetve jelzik, hogy az adott érték normál tartományban van-e, vagy túl alacsony/ magas értékeket mutat (csillaggal jelzik).

A vizelet minőségi mutatói a szín, az átlátszóság, a szag, a fajsúly és vegyhatás, illetve vizsgálják, hogy tartalmaz-e fehérjét, cukrot, acetont, epefestéket, illetve gennyet. Az üledék mikroszkópos vizsgálata során az alakos elemeket vizsgálják a szakemberek.

A bilirubin vizsgálatával az epeutak esetleges elzáródására derülhet fény (magas érték mutatja), míg a vizeletben kimutatott vörösvérsejtek a húgyutak betegségére (vesekő, vesehomok, daganat) engednek következtetni. A vizelet fajsúlya az elfogyasztott folyadék mennyiségétől, a vizelet mennyiségétől, az esetleges kóros anyagok jelenlététől, a vese állapotától függ. Bizonyos gyakori betegségekben (cukorbetegség) a vizelettel kórosan ürülő cukor emeli a fajsúlyt.

Jó tudni! A teljes vizeletvizsgálat normálértékei: PH vegyhatás: 5-8, vizelet-fajsúly: 1001-1030, fehérje: negatív, vizelet-cukor: negatív, keton: negatív, urobilinogén (Ubg) normál, bilirubin: negatív, nitrit: negatív, üledék: negatív. A lelet egyes tételeinek elemzéséhez használja "Laboreredményes" keresőnket! A fehérvérsejtfertőzésjelenlétére utal, míg a glükóz emelkedett értékei cukorbetegségre. A keton magas szintje szintén diabéteszre utalhat, a leukociták megjelenése pedig húgyúti fertőzésre, prosztata- vagy vesegyulladásra enged következtetni. A nitrit pozitív értéke bakteriális húgyúti fertőzést jelez.

A vizelet pH-szabályozásával a vese a test savháztartását állítja be. Ha a test pH-ja csökken (savasodik) akkor a vese alacsonyabb pH-jú vizeletet válasz ki, ezzel korrigálja a pH-t, és fordítva.

Afehérjejelenléte veseproblémákkal állhat kapcsolatban, de cukorbetegségre és csontrendszeri daganatokra is utalhat. Az urobilinogén értéke májbetegség esetén, vörösvértestek szétesésével járó kórképeknél és bizonyos gyógyszerek szedésekor emelkedik meg. Ha a normálisnál alacsonyabb a szintje, azt okozhatja az antibiotikum-szedés, illetve epeúti elzáródással járó betegségek is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)