Mi az epepangás?

Ijesztő tünetekkel jelentkezhet az epepangás, amely hosszabb távon igen kellemetlen panaszokkal jár, ezért fontos a probléma minél gyorsabb felismerése és kezelése. Milyen jelek utalnak arra, hogy javasolt orvoshoz fordulnunk?

Először érdemes szót ejteni magáról az epeváladékról. Az epe szerepe ugyanis igen lényeges az anyagcserében, hiszen lúgosítja a tápcsatornát, segíti a táplálékunkban található zsírok és olajok emésztését, továbbá az epe választ ki olyan vízben rosszul oldódó anyagokat, mint a gyógyszerek, a hormon-végtermékek, a mérgek, valamint nem utolsósorban a hemoglobin bomlásterméke, a bilirubin, amely többek között az emberi széklet jellegzetes barnás színét is adja.

Az epe nagyobb részét a máj szakosodott sejtjei választják ki, míg a fennmaradó egynegyedét az epecsatorna sejtjei termelik. A váladék az epehólyagban tárolódik, amely szükség esetén összehúzódva - a hasnyálmiriggyel közös vezetéken keresztül - a vékonybélbe juttatja. Epepangás (kolesztázis) esetén ez az elfolyási folyamat valahol megakad a máj és a patkóbél között, ezáltal pedig az emésztőnedv nem képes ellátni a funkcióját.

A sárgaság és a viszketés egyaránt az epepangás jellegzetes tünete
A sárgaság és a viszketés egyaránt az epepangás jellegzetes tünete

Az epekő veszélye

A probléma kialakulásának számos oka lehet, ezeket összességében két nagy csoportra lehet osztani attól függően, hogy hol keletkeznek. Egyrészt beszélhetünk a májból eredő tényezőkről, így például heveny májgyulladásról, gyógyszerek mellékhatásáról, de ide tartozik a terhességi epepangás is, amelynek hormonváltozások állnak a hátterében. Másrészt szóba jöhetnek májon kívüli tényezők: megemlíthető például a hasnyálmirigy gyulladása, illetve daganatos megbetegedések is, de talán a leginkább közismert és gyakori ok azepekőokozta elzáródás.

Ez utóbbi esetén az epehólyagban képződött kövek egyike az epeváladékkal együtt a hólyag ceruzányi vastagságú kivezetőcsövébe jutva akadályozza - részlegesen vagy teljesen - az epe elfolyását. Amennyiben ez az állapot nem szűnik meg, úgy a felgyülemlő emésztőnedv az epehólyag gyulladását idézheti elő, aminek hatására görcsös felhasi fájdalmak jelentkeznek, valamint gyakran hányinger, hányás éslázis.

Az epeköves betegek nagyjából 5 százalékánál, azaz a felnőtt lakosság 0,5-1 százalékánál fordul elő élete során heveny epehólyag-gyulladás. A problémáról bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat.

Súlyos következmények

Az epepangás legjellemzőbb tünetei közé tartozik a sárgaság és a viszketés, amelyek mögött az epe alkotóelemeinek vérkeringésbe jutása, illetve lerakódása áll a bőrben. Ezzel egyidejűleg a széklet elvesztheti a színét, hiszen a bilirubin nem jut el a belekbe, cserébe részben a vesék választják ki, aminek pedig sötét vizelet az eredménye. Epeváladék hiányában a zsírok emésztése is nehézségekbe ütközik, így mennyisége felszaporodik a ragadóssá, kenőcsössé váló székletben.

Hosszabb távon az epehiány a D-vitamin, a K-vitamin és a kalcium kevésbé hatékony felszívódása révén is képes komoly problémákat okozni. Ennek eredményeként az érintett beteg csontfájdalmat, a csontok könnyebb törését, az izmok fokozott görcskészségét, továbbá vérzékenységet és véralvadási zavarokat tapasztalhat.

Az epepangás pontos diagnózisának felállítása összetett vizsgálatokkal lehetséges, és a kezelés is szakember segítségét igényli, ezért a felsorolt tünetek jelentkezése esetén okvetlenül fontos, hogy orvoshoz forduljunk!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)