Mi a különbség a rendszertelen és a kemény széklet között?

Sokan küzdenek a problémával, hogy székelési ingerük vagy teljesen kiszámíthatatlan időpontokban jelentkezik, vagy pedig az ürítés nehézkessé, esetleg fájdalmassá válik. Bár a bélmozgás gyakorisága egyénenként nagyban eltérő lehet, ha egyáltalán nincs benne rendszer, vagy gyakori székrekedés tapasztalható, akkor ez már nem tekinthető optimálisnak.

A rendszertelen széklet

A napi egyszeri székletürítés átlagosnak számít, ennél sűrűbben vagy ritkábban is elfogadható azonban, amennyiben rendszeres ritmust követ, és a széklet normál állagú. A túlságosan lágy, vagy az erőlködéssel ürülő kemény széklet azonban már problémát jelenthet, akárcsak az, ha a székelési inger teljesen rendszertelenül és kiszámíthatatlanul jelentkezik.

A rendszertelenség leggyakoribb oka többnyire az életmódban keresendő, csak az esetek kisebb százalékában utalhat betegségre vagy kóros állapotra. A mozgáshiányos életvitel mellett sokaknál általános napi gyakorlat, hogy például nincs ebédidő - de akár reggeli vagy vacsoraidő sem: helyette csak futtában, gyorsan bekapnak valamit, ha éppen van egy perc idejük. A kiszámíthatatlan étkezések azonban nagy valószínűséggel kiszámíthatatlan székelési ingerrel járnak együtt, ráadásul ha az éhségérzetet néhány falat ennivalóval vagy egy gyors kávéval nyomjuk el, könnyen előfordulhat az is, hogy nem keletkezik a székelési inger kiváltásához elegendő bélsár sem.

rendszertelen széklet

A bélfal stimulálása

Hogy rendszeres székletünk legyen, elsősorban a szokásainkon kell változtatni: többet sportolni, mozogni , és megfelelő időt szánni a - nagyjából azonos időpontokban történő - minőségi, rostban gazdag étkezésre, valamint a folyadékfogyasztásra. Ez azonban nem mindig egyszerűen kivitelezhető, ezért különböző, biztonságosan használható bélfalstimulánsokat is segítségül hívhatunk. Ezek a vény nélkül kapható készítmények a vastagbélfal nyálkahártyájában található idegvégződések közvetlen stimulálásával fokozzák a bélmozgásokat, így gyorsítva a széklet útját, illetve hatásukra nő a széklet víztartalma is, ami szintén segíti a könnyebb ürítést.

A megfelelő rostbevitellel nem csak a székrekedést kerülhetjük el: fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt bizonyos ráktípusok megelőzésében is szerepe van. A rosthiányos táplálkozás már rövidtávon is panaszokat okozhat!

A kiszámítható időintervallumban ható hashajtó szerek főként a rendszertelen széklet vagy székletürítési inger hiánya esetén nyújtanak segítséget. Ha tabletta formájában alkalmazzuk, kíméletesen fokozza a bélmozgást, és elősegíti a víz és az ásványi sók felhalmozódását a bélben. Amennyiben gyors hatást szeretnénk elérni, válasszuk a végbélkúpot, amely fél órán belül fejti ki a hatást, cseppet pedig akkor használjunk, ha fontos számunkra az egyéni adagolás, illetve ha - a háziorvossal szorosan egyeztetve - egészen kisgyermeknek szeretnénk vele segíteni.

Kemény, száraz széklet

Ez az állapot igen kellemetlen lehet, folyamatos teltségérzéssel jár együtt, ráadásul minél tovább tart, annál nehezebben indul meg a folyamat, hiszen a széklet nedvességtartalma egyre inkább visszaszívódik, szárazabbá, keményebbé, és ezáltal még nehezebben üríthetővé válik. Akárcsak a rendszertelen széklet esetén, szintén elsősorban a mozgásszegény, stresszes életmód, valamint az olyan táplálkozási szokások okozzák a problémát, mint a kis mennyiségű, de magas kalóriatartalmú, rostszegény ételek a túlzott zsír-, fehérje. és finomítottcukor-bevitel mellett, illetve a kevés folyadékfogyasztás.

Az ozmikus hashajtók

Kemény széklet, valamint fájdalmas ürítés esetén szintén elsősorban az életmódváltásra kell helyezni a hangsúlyt: minél több mozgás mellett a kiszámítható és minőségi étkezésre, valamint fontos, hogy kerüljük a stresszt, vagy tanuljuk meg annak hatékony feloldását.

Ha szeretnénk emellett hatékony külső támogatást is igénybe venni, támaszkodhatunk az olyan ozmotikus hashajtókra, amelyek makrogoltartalmuknál fogva az ozmotikus nyomás növelésével tartják vissza a vizet a vastagbélben. Ez a hatóanyag nem szívódik fel, hanem a szervezeten áthaladva továbbjut a vastagbélbe. A víz hordozóanyagaként visszatartja a folyadék felszívódását a belekben, ami megnöveli a víz mennyiségét a vastagbélben, így lágyítva a kemény székletet és megnövelve annak mennyiségét. Ez a folyamat elősegíti a bélmozgást és megkönnyíti a székelést.

Amennyiben az ozmotikus hashajtószereket a betegtájékoztatóban leírtak szerint alkalmazzuk, biztonságos segítőink lehetnek a hétköznapokban, így nem kell elviselnünk a székrekedés által okozott kellemetlen tüneteket és elkerülhetjük az esetleges szövődményeket is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)