Koronavírus: erre figyeljenek a pajzsmirigybetegek

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus-fertőzés esetén, de vajon mi a helyzet a csökkent pajzsmirigyműködéssel élők esetében?

Gyakori kérdés volt az elmúlt időszakban Prof. Balázs Csaba, a Budai Endokrinközpont orvosának páciensei körében, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is jelenthet-e fokozott fogékonyságot az új koronavírus által okozott Covid-19 betegségre. A szakember szerint igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő, csökkentpajzsmirigyműködésű (hypothyreosisos) beteg. Az alábbiakban azt is elmagyarázza, hogy miért van ez így, mi támasztja alá ezt az állítást, és mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük.

pajzsmirigy, pajzsmirigybeteg
pajzsmirigy, pajzsmirigybeteg

Pajzsmirigyhormonok és immunrendszer

A pajzsmirigy hormonjai (T4 és a T3) létfontosságúak azimmunrendszerműködéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a pajzsmirigy-alulműködéssel élő betegek között lényegesen magasabb. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések is. Kutatások kimutatták, a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet. Az immunrendszer csökkent védekezőképessége pedig magasabb TSH-szinttel jár együtt.

Megfelelő pótlással helyreállítható

Kísérletek bizonyították, hogy az immunrendszer védekezésében kulcsszerepet játszó limfociták működése csökkent a hypothyreosisos betegeknél, de a megfelelő hormonok, főképp a T3 pótlásával a normális működés helyreállítható. Kijelenthetjük, hogy a csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát, hogy az elkezdett tiroxinpótlást ne hagyják abba, sőt: ha szükséges - kezelőorvosukkal egyeztetve -, kis mértékben növeljék a napi dózist és feltétlenül egészítsék ki legalább napi 3000-4000 nemzetközi egységnyi D-vitaminnal.

Ismét a koronavírus mögé bújva próbálkoznak az internetes csalók - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső