Komoly betegség állhat a szemszárazság mögött

A légkondicionált helyiségekben a szemeink könnyen kiszáradhatnak, a monitor előtt végzett munka pedig tovább ront a helyzeten, ugyanis ilyenkor ritkábban pislogunk. Ha a szemszárazság tartósan fennáll, és bőséges folyadékfogyasztás, illetve szemcsepp használata mellett sem enyhülnek a panaszaink, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz.

Nem csak a légkondi és a monitor okozhatja a tartós szemszárazságot. A probléma hátterében ugyanis akár autoimmun betegség is állhat – figyelmeztetett dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa.

Milyen veszélyei lehetnek?

A szemeket borító vékony könnyrétegre szükségünk van, hogy ne alakuljon ki szemszárazság. A könnyfilm segítségével tudunk megszabadulni a szemünkbe került idegentestektől, valamint védelmet nyújt a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben is. A könnytermelés csökkenése tehát nem pusztán kellemetlen, de jelentősen megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát is.

szem, szemszárazság, szemviszketés, szemfájdalom, autoimmun betegség, monitor, légkondi, Sjögren-szindróma
Ha a szemszárazság mellett szájszárazságot is észlelünk, forduljunk immunológushoz! Fotó: 123rf

Miért száradhat ki a szem?

A szemszárazság főként a 40 év felettieket érinti. A változókorral járó hormonális hatások következtében a nők körében gyakrabban fordul elő. A fiatalabbaknál elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák a panaszokat: a számítógép vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, így könnyen kialakul a szemszárazság.

A túl száraz szobalevegő, a dohányfüst, a légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek szedése és a kontaktlencse használata egyaránt hozzájárulhat a tünetek jelentkezéséhez. A panasz hátterében azonban egy autoimmun betegség, a Sjögren-szindróma is meghúzódhat. A probléma viszonylag gyakori, csaknem minden századik embert érint. Elsősorban nők körében fordul elő.

Tünetei: szemszárazság, csökkent nyáltermelődés miatt jelentkező szájszárazság, ízületi fájdalom vagy gyulladás, fáradékonyság, esetleg hőemelkedés

A kiváltó ok kezelése

A Sjögren-szindróma diagnózisát nehezíti, hogy a betegség tünetei évek alatt, akár nagyobb időeltéréssel is megjelenhetnek. Jellemző, hogy tünetek időnként erősödnek, majd átmeneti javulás figyelhető meg, amit rendszerint ismételt állapotromlás követ. A kivizsgálást nem szabad halogatni, mert kezelés hiányában a nyálmirigyek teljes sorvadása is bekövetkezhet. Ha panaszaink vannak, a tünetek fellángolásának ideje alatt forduljunk immunológushoz. A kivizsgálás során vérvizsgálatot végeznek, valamint ellenőrzik a könny- és nyáltermelés működését. A diagnózist követően a kezelés elsődleges célja a gyulladás mérséklése.

A Sjögren-szindróma jelenleg nem gyógyítható, de kontrollálható betegség. A megfelelő gyógyszerekkel, hosszú távon alkalmazott immunmoduláns hatóanyagú készítményekkel megakadályozható az állapotromlás, valamint a szem- és szájszárazság kellemetlen tünetei is enyhíthetők - hangsúlyozza a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: