Így zajlik le a szepszis

Naponta átlagosan több száz ember életét követeli világszerte a köznyelvben leginkább csak vérmérgezésként ismert szepszis, amelynek során végzetes károsodását a szervezet saját maga idézi elő. A súlyos állapot elméletben bárhol, bármikor, bárkinél kialakulhat.

A problémát a vérkeringésbe jutó kórokozók vagy az általuk kibocsátott mérgező anyagok idézik elő. A szepszis lényegében a szervezet nem megfelelő válaszreakcióját jelenti ezekben a helyzetekben, amely akár végzetes kimenetelűvé is válhat. Olyannyira, hogy a szepszist a leggyakoribb halálokok között tartják számon a világon, mi több, az intenzív osztályokon vezető tényezőnek számít e téren. A súlyos szepszis halálozási aránya még megfelelő kezelés mellett is 30-50 százalék közötti.

A bokszlegenda Muhhamad Ali halálát is szeptikus sokk okozta 2016 nyarán. Részletek itt.

Kórokozók miatti túlkapás

A vérmérgezést többnyire baktériumok idézik elő, mindazonáltal vírusok, gombák és egyéb mikrobák egyaránt okozhatnak bajt. A fertőzés leggyakoribb forrásai közé a húgyúti és a légzőszervi fertőzések, a hasi gócokból kiinduló folyamatok, továbbá az erekbe helyezett orvosi eszközök tartoznak.

A folyamat első állomását jelenti, amint a kórokozók vagy az általuk előállított toxinok a fertőző gócból bejutnak a vérkeringésbe, előidézve ezáltal a szervezet védekező reakcióját. Az immunválasz először lokális szinten zajlik, a folyamat előrehaladtával azonban az egész szervezetre kiterjedhet. Ez már a test saját sejtjeire nézve is káros, aminek hátterében a komplex mechanizmusok következményeként létrejövő oxigénhiány áll. A vérkeringés felborulása zavart okozhat egyes szervek működésében, idővel pedig többszervi elégtelenség alakulhat ki. A súlyos szepszis minden esetben intenzív kórházi ellátást igényel.

A súlyos szepszis halálozási aránya még megfelelő kezelés mellett is magas
A súlyos szepszis halálozási aránya még megfelelő kezelés mellett is magas

Sokkos állapot

Az állapot következtében beindul a szervezet kompenzációs folyamata, amely szeptikus sokkba torkollhat. A sokk keringési elégtelenséget jelent, amely a létfontosságú szervek oxigénhiányos állapotához és az anyagcsere-folyamatok súlyos károsodásához vezet. A nemkívánatos folyamat eleinte visszafordítható, hosszabb idő elteltével viszont már visszafordíthatatlan károsodás alakul ki.

A kompenzációs folyamat, az úgynevezett centralizáció lényege, hogy a szervezet a vért a létfontosságú szervekhez, így a szívhez, az agyhoz és a mellékvesékhez irányítja. Emiatt először a vesék, a tüdő, a gyomor-bélrendszer, a máj és a lép károsodik, később pedig már az agy és a szív is. Idővel a sejtszintű anyagcsere-folyamatok is leállnak, a sejtek pedig elpusztulnak. Ez már a sokk végstádiuma.

A szeptikus sokk korai fázisában a vérnyomás vagy normális, vagy enyhén csökkent, a pulzus pedig megemelkedett. Gyakori a láz. Késői fázisban a vérnyomás már alacsony , a pulzus pedig szaporává válik. A beteg erősen verejtékezik, bőre sápadt és hideg, míg vizelet-elválasztása fokozatosan leáll.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)