HPV: minden 2. férfit érint

Nem csak a nők, de a férfiak számára is elérhető HPV elleni védőoltás, hiszen a belőle kialakuló betegségekben mindkét nem érintett. A humán papillómavírus áll a végbélnyílás környékén kialakult rákok nagy része mögött, emellett számos daganat kialakulását elősegíti.

Négy év alatt több mint hatvan százalékkal emelkedett a szájrákkal diagnosztizáltak száma az Egyesült Államokban, míg Magyarországon évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak. A betegség háromszor annyi férfit érint, mint nőt, a riasztóan magas esetszám hátterében pedig elsősorban a humán papillómavírus (közismertebb nevén HPV) áll, amely a gyakori partnerváltás, illetve az orális szex miatt egyre több embert érint. A HPV a világszerte 32 millió férfit és nőt érintő nemi szervi szemölcsért, illetve a végbélnyílás körüli ráktípusok jelentős részéért is felelős.

A Humán Papillóma Vírus az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklelete a rákszűrő vizsgálatoknak. Rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken. Mindent megtudhat a fertőzésről az alábbi cikkre kattintva!

A közhiedelemmel ellentétben az óvszer sem nyújt teljes védelmet, egyedül a védőoltással lehet biztosan megelőzni a fertőzést, illetve az amiatt kialakuló betegséget. Kevésbé ismert talán, hogy ez a védőoltás már nem csak a nők, de a férfiak is igényelhetik .

Minden második férfit érint

Ennek az oltásnak a fontosságára hívták fel a figyelmet kedd délelőtt a Corvin Plázában tartott sajtótájékoztatón, ahol Baronits Gábor színművész, illetve Gyerjabin Péter DJ-televíziós személyiség is beadatta magának a vírus megelőzésére szolgáló oltóanyagot. Ezt követően kéthavonta további 1-1 emlékeztető oltást kell igényelniük ahhoz, hogy a védettség kialakuljon.

A HPV elleni védőoltás nem csak a nők, de a férfiak számára is rendkívül fontos
A HPV elleni védőoltás nem csak a nők, de a férfiak számára is fontos

Több mint 110 fajta HPV-vírust ismerünk, és ezek töredéke felelős csupán a nemi szemölcsök, valamint a komoly betegségek, illetve daganatok kialakulásáért - mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Albert István andrológus. A HPV vírus a bőr hámsejtjeibe beépülve rendellenes osztódási folyamatot indít el. Ez enyhébb esetben apróbb bőrelváltozások - például szemölcsök - formájában nyilvánul csak meg, viszont ha a folyamat kontrollálatlanná válik, akár daganat is kialakulhat belőle. "Méhnyakrák esetén csaknem száz százalékban kimutatható a HPV jelenléte, de egyre több esetben felelősek fej-nyaki daganatokért - gégerák, torokrák, mandularák - itt Magyarországon is. Ráadásul olyan embereknél okoz daganatot, akik nem isznak, nem dohányoznak, így semmilyen komolyabb rizikócsoportban nem szerepelnek" - mondta el Dr. Albert István.

Minden második férfit érint élete során legalább egyszer valamelyik vírusa, a tünetmentes lappangás miatt pedig akár évekig jelen lehet a szervezetben. Ennek ellenére a férfiak még mindig azt gondolják, hogy a probléma elsősorban a másik nemet érinti, így oltatni, illetve rendszeres szűrővizsgálaton részt venni sem szoktak nagy arányban.

Jelenleg háromfajta védőoltás áll a rendelkezésükre:

Kétkomponensű oltóanyag: a HPV 16-os és 18-as típusa ellen véd, melyek a méhnyakrák és a végbélrák kialakulásáért felelősek.

Négykomponensű oltóanyag: a HPV 16-os és 18-as típusai mellett a 6-os és 11-es típus megelőzésére szolgál. Ez az oltás a férfi nemi szervi szemölcsök kialakulása ellen gyakorlatilag 100 százalékos védelmet biztosít.

Kilenckomponensű oltóanyag: Ez a legújabb oltóanyag, amely csak idén februártól került Magyarországra. A HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusai mellett öt további, a 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típus ellen nyújt védelmet. A hüvely- és végbélnyílás körül kialakuló daganatok ellen is hatásosabb védelmet nyújt a fent említett két oltóanyagnál.

Fontos, hogy az oltóanyag nem a legyengített vírusokat, csupán azok fehérjekivonatát tartalmazza, így megbetegíteni semmiképpen sem fogják a pácienst - hangsúlyozta az andrológus. A 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányoknak 2014. óta ingyenes a méhnyakrák kialakulásáért is felelős, HPV-elleni oltás, a férfiak számára viszont sajnos nem elérhető OEP-finanszírozott változata, így az oltásokat önköltségre lehet igényelni. A hat hónap alatt beadott három oltás összköltsége nagyjából 80 ezer forint.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: