Hogy mulasszuk el a csuklást?

A csuklás egy teljesen normális, meglehetősen gyakori jelenség, melynek során a rekeszizom egyszer vagy többször akaratlanul összerándul. Amilyen hétköznapi a csuklás, olyan kellemetlen lehet. Mit tehetünk ellene, milyen módszerekkel mulasztható el a csuklás?

A csuklás jellegzetes hanggal járó, hétköznapi jelenség, melynél a rekeszizom egyszer vagy többször összerándul, és ennek hatására a levegő nagyon gyorsan távozik. A csuklás eltarthat néhány percig, de akár hosszú órákig, szélsőséges esetekben pedig hetekig is.

Az esetek nagy részében - ha a csuklás nem válik krónikussá - ez a jelenség nem jelez semmilyen egészségügyi problémát, a kiváltó okok között találhatjuk a szénsavas üdítők, alkoholos italok fogyasztását, a nagy mennyiségű étel elfogyasztását, a fűszeres ételeket, az izgatottságot, a dohányzást is.

Krónikus csuklás

Nyelési nehézség: mi okozza? Az emberek felének lehet nyelési nehézsége élete során legalább egyszer, a népesség néhány százalékának pedig mindennapos problémát okoz a nyelési nehézség. Milyen okai lehetnek ennek a betegségnek? Ha a csuklás krónikussá válik, az valamilyen idegrendszeri zavarra, anyagcserezavarra, gyógyszerérzékenységre utalhat, és mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. A csuklás általában rövid időn belül észrevétlenül elmúlik, de időnként kellemetlen és idegesítő lehet. Mit tehetünk ellene, milyen módszerek segíthetnek a csuklás elmulasztásában?

A jeges víz szinte "sokkolja" a szervezetünket, ez pedig eltereli a figyelmünket, és így a csuklás is megszűnik. Egyszerűen igyunk meg egy pohár jeges vizet (esetleg keverjünk bele egy kiskanál mézet), gargarizáljunk jeges vízzel, vagy szopogassunk néhány másodpercig egy jégkockát.

Az állandó csuklást megszüntethetjük házi praktikákkal is

Az állandó csuklást megszüntethetjük házi praktikákkal is Nagy figyelmet igényel, és ezért hatásos lehet a csuklás ellen, ha "fejjel lefelé" iszunk egy pohár vizet. Üljünk le, hajoljunk előre, és a fejünket is hajtsuk le. Igyunk egy pohár vizet úgy, hogy a pohár ellentétes oldaláról kortyolunk.

Működik a lélegzet visszatartása?<br /><br />

Az egyik legismertebb módszer a csuklás ellen, ha visszatartjuk a lélegzetünket. Ennek hatására megnő a szervezetünkben a széndioxid koncentrációja, ez pedig hozzájárulhat a rekeszizom ellazulásához is.

Vegyünk egy mély lélegzetet és tartsuk vissza addig, ameddig csak tudjuk, majd lassan fújjuk ki. Ismételjük ezt meg legalább négy-öt alkalommal. Az is hasonlóan jó módszer lehet, ha egy papírzacskót teszünk az arcunk elé és ebbe lélegzünk. Legyünk azonban óvatosak ezzel a módszerrel, és csak akkor végezzük, ha valaki van a közelünkben. A szívbetegek inkább valamilyen másmilyen módon igyekezzenek megszabadulni a csuklástól.

Citrom és ecet

A citrom és az ecet is hatékony lehet, mert savanyú, intenzív íze olyan erős hatással van az idegekre, hogy ez megzavarhatja a csuklást kiváltó ingert. Keverjünk el egy evőkanál almaecetet vagy egy fél citrom kifacsart levét egy deci vízben, majd gyorsan igyuk meg. Egy másik módszer szerint egy gerezd citromot sózzunk meg, majd lassan szívogassuk ki a citrom levét.

Egyéb olyan módszerek is hatásosak lehetnek a csuklás ellen, melyek "összezavarják" a légzési ritmusunkat, esetleg elterelik a figyelmünket. Ezek közé tartozik például a csókolózás vagy a hangos éneklés. de az is, ha alapsan megijesztenek valakit.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)