Hideg verejtékezés: ezt érdemes tudni

Az izzadás egy teljesen normális testi funkció - általában akkor verejtékezünk, amikor a testünk túlmelegszik, és le kell hűtenie magát (például hőségben, sportoláskor, vagy amikor szorongunk, esetleg félünk). Néha azonban a test egy fura, hideg verejtékként emlegetett jelenséget produkál, ami bizonyos szempontból egy orvostudományi rejtély.

Miért baj, ha nem izzadunk? Az izzadás az ember mindennapjainak része, a szervezet természetes válasza a megnövekedett testhőre. De mi van akkor, ha képtelenek vagyunk izzadni? A válaszért kattintson korábbi cikkünkre.

Maga a "hideg veríték" kifejezés tulajdonképpen egy diagnózis, ezért aztán a jelenséggel kapcsolatban elég széles az értelmezési lehetőségek tárháza, de azért az orvosok mindig pontosan tudják, hogy miről van szó, mikor a páciensek felsorolják a tüneteket. Normál esetben az izzadás a test reakciója különféle külső és belső hatásokra, stresszorokra. A health.com által megkérdezett szakértők szerint a normál izzadás párologtatással hűti a testet, és meleg, vagy megerőltetés hatására kezdődik meg. A hideg verejtékezés azonban valami más, többféle is lehet, a hidegrázástól az éjszakai izzadáson át egészen a diaforézisig, amit betegség vagy valamilyen gyógyszer is kiválthat. Tulajdonképpen arról van szó, hogy úgy kezdünk izzadni, hogy közben fázunk.

Több minden is okozhatja azt, hogy úgy izzadunk, hogy közben fázunk. Fotó: Getty Images
Úgy izzadunk, hogy közben fázunk. Fotó: Getty Images

Ennyi minden okozhatja

A háttérben sokféle ok állhat, de általában a tünetet fertőzés, láz, vagy valamilyen rejtett egészségügyi probléma okozza, mint például egy szívroham, vagy az alacsony vércukorszint. Emellett hormonális változások tünete is lehet, vagy éppen extrém stressz és szorongás is okozhatja. Sőt, van akinél edzés közben, vagy után jelentkezik ilyesmi. Ha valakinek magas láza van, olyankor is tapasztalhat hideg verejtékezést, amikor a láza végre csillapodni kezd.

Mindenkinél más lehet

Ritka esetekben valamilyen rákos megbetegedés is állhat a hideg veríték hátterében, illetve egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. De akármelyikről is van szó, először izzadunk, utána érezzük a hideget, fázékonyságot, és sosem fordítva, hiszen a hűvös érzést az okozza, hogy a bőr a verejtéktől nedves lesz. A hideg veríték járhat rossz közérzettel, izzadó talpakkal és tenyérrel, a pontos megjelenési formája egyénfüggő.

Az, hogy hogyan szüntethető meg, kizárólag a kiváltó októl függ, éppen ezért mindig érdemes alaposan megfigyelni, hogy jelentkeznek-e kísérő tünetek. Halázokozza, a láz csillapításával megszűnik, azonban ha például rendszeressé válik, vagy olyan tünetek társulnak hozzá, mint a mellkasi fájdalom, a nehéz légzés, ájulás, szédülés, ismeretlen eredetű fájdalom, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)