Fronthatás és szédülés: komolyabb, mint gondolnánk

A gyakran visszatérő szédülés hátterében a fronthatások is állhatnak. A hirtelen légköri változások ugyanis még az egészséges szervezetet is megterhelik, a komoly betegségek tüneteit pedig kifejezetten felerősíthetik.

A szédülés a fronthatás egyik közismert tünete, de a szeszélyes időjárás - a légnyomás- és hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, a szélsebesség változása révén - a szervezet és az idegrendszer általános állapotától függően számos, különböző, hirtelen fellépő panaszt okozhat. Bár a légköri hatásokra egyénenként változó módon reagálunk, a frontérzékenyeknél fejfájás, a reumatikus és a görcsös panaszok erősödése jelentkezhet. A tüneteket az erős szél vagy a hirtelen hőmérséklet-változás tovább fokozhatja, s rossz közérzetet, szédülést is kiválthat.

A szédülés a fronthatás egyik közismert tünete

A légköri frontok befolyásolják az alvást, a teljesítőképességet és a figyelmet is, emiatt a reakcióidők nagymértékben csökkennek, fontos, hogy fokozott figyelemmel közlekedjünk, hiszen kifejezetten balesetveszélyes, ha a fáradtsághoz hirtelen egyensúlyvesztés vagy szédülés társul. Az ízületi problémák és régi sérülések (csonttörések, sebhelyek) helyén fájdalomérzet léphet fel. Frontátvonuláskor sokan ingerlékenyebbek, a depressziós és a fejfájásos tünetek is fokozódhatnak, ezekhez is társulhat szédülés, akárcsak az ilyenkor megjelenő tarkótáji szorításhoz, mellkasi feszítéshez, vagy nehézlégzéshez.

Nagyon kevesen mentesek teljesen a frontérzékenységtől: az emberek jó része megfigyelheti magán ezeket a tüneteket olyankor, amikor valamilyen nagyobb változás előtt áll az időjárásunk, vagy éppen valami heves meteorológiai jelenség zajlik. Részletek!

Az ugrásszerűen megváltozó időjárási körülmények leginkább a szív- és keringési problémákkal küszködők, valamint a központi idegrendszeri betegségekben szenvedők szervezetét viselhetik meg. A fronthatás eredményeként a vérnyomás , a pulzusszám és a vércukorszint változása szintén gyakran jár szédüléssel, akárcsak a migrénes szimptómák - szédülés, hányinger, látászavar - fokozódása. Az időjárás-változás a glaukómás panaszokat is felerősíti, amennyiben fokozódik a szemben a nyomás, fájdalom, hányinger, szédülés léphet fel.

A fronthatás nem csak a krónikus betegségben szenvedőket, hanem az idős embereket, az újszülötteket és a gyerekeket is fokozottan érintheti, akár csak a várandós nőket. A terhesség ideje alatt eleve sokan szenvednek vérnyomásproblémáktól, visszatérő hasi fájdalmaktól és szédüléstől .

Összességében a nedves hideg időben gyakori fronthatás a szédülés, fejfájás, magas vérnyomás, ízületi, reumás panaszok, szívproblémák. Ha a rossz idő elhúzódik, koszorúér elégtelenség, reumás, ízületi gyulladások jelentkezhetnek, a szeles idő pedig tovább fokozza a fejfájást, az alvászavart és a vérnyomásproblémákat. Mindazonáltal, a szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: