Férfiak cisztája: a sok üléstől is kialakulhat

A pilonidiális ciszta a gerinc legalsó részénél, közvetlenül a farpofák felett alakul ki: ahol gyakran dörzsölődik a terület, a mikroszkopikus sérülések közé szennyeződés vagy szőrszálak kerülhetnek. A szervezetünk erre gyulladással válaszolhat, ezért alakul ki a ciszta.

A két farpofa találkozásánál található bemélyedésben szőrszálak, szennyeződés tapadhat meg, és a gyakori dörzsölődés miatt mikroszkopikus sérülések jelenhetnek meg. Ahogy ezek gyógyulnak, a szőrszál vagy a szennyeződés "beépülhet" a bőrbe, és a szervezetünk úgy tekinthet rá, mint veszélyes anyagra, melyre fokozott immunreakcióval, gyulladással reagálhat. Az érintett területen ráadásul baktériumok is elszaporodhatnak, még súlyosabbá téve ezzel a gyulladást.

Ezek a ciszták ráadásul nemcsak a gerincnél alakulhatnak ki (bár itt a leggyakoribbak), hanem például a köldöknél, a hónaljban vagy a lágyéknál. A pilodoniális ciszták általában a 15 és 35 év közöttieket érintik, és gyakoribbak a férfiaknál.

Az elváltozás tünetei közé tartozik a fenék felső részén, a farokcsontnál vagy a gerinc aljánál érezhető fájdalom, érzékenység, duzzanat, a kellemetlen szagú, gennyes váladékozás az érintett területről, a gerinc alsó részén érezhető, mással nem magyarázható nyirkosság, illetve a bizonyos mozdulatok, tevékenységek (például felülések vagy autóvezetés) közben érezhető kellemetlenség, fájdalom. Súlyosabb esetben láz is előfordulhat.

A pilonidiális cisztát a sok ülés is okozhatja

A pilonidiális cisztát a sok ülés is okozhatja A ciszták kialakulásának oka visszavezethető a hát alsó részére nehezedő fokozott nyomásra és gyakori súrlódásra, dörzsölődésre (például azért, mert valaki sokat ül egy bizonyos pozícióban), és a kellemetlen dudor megjelenhet elfertőződött benőtt szőrszál miatt is.

Nagyobb esélye van a pilodinális cisztákra azoknak, akik többet izzadnak, esetleg nem megfelelő, nem szellőző ruházatot viselnek. A nyirkos és levegőtlen környezet ugyanis elősegítheti a bőr elfertőződését, a cisztákat okozó baktériumok elszaporodását.

Egyes szakemberek szerint a szervezetben végbemenő hormonális változások is hozzájárulhatnak ezen ciszták kialakulásához, ezért fordulhat elő, hogy tinédzsereknél, fiatal felnőtteknél gyakori ez az elváltozás.

A ciszta kezelésénél a megfelelő terápiát elsősorban annak nagysága, a gyulladás kiterjedtsége, súlyossága határozza meg. A betegnek általában gyógyszert, antibiotikumot kell szednie, és súlyosabb esetben gyakori, hogy a cisztából a gennyet műtéti úton kell leszívni, a cisztát ki kell metszeni. A műtét utáni gyógyulás általában lassú és nehézkes folyamat, a sebet hetekig naponta kell kezelni, és előfordulhat az is, hogy a ciszta kiújul. A ciszták gyógyulási ideje minimum négy hét, de általában 10-12 hétig is eltarthat, míg a seb begyógyul.

A pilonidális ciszták megelőzésénél elsősorban az érintett terület, vagyis a gerinc alsó részének és a farpofáknak a higiéniájára kell figyelni: igyekezzünk minél tisztábban és szárazabban tartani, ne használjunk szárító hatású vagy erőteljesen illatosított szappanokat, tusfürdőket, és mindig nagyon alaposan öblítsük le ezeket a vegyszereket a bőrről. Viseljünk természetes anyagból készült fehérneműt, és lehetőleg ne üljünk túl sokáig egy helyben, rendszeresen álljunk fel és mozgassuk meg a tagjainkat.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: