Férfiak cisztája: a sok üléstől is kialakulhat

A pilonidiális ciszta a gerinc legalsó részénél, közvetlenül a farpofák felett alakul ki: ahol gyakran dörzsölődik a terület, a mikroszkopikus sérülések közé szennyeződés vagy szőrszálak kerülhetnek. A szervezetünk erre gyulladással válaszolhat, ezért alakul ki a ciszta.

A két farpofa találkozásánál található bemélyedésben szőrszálak, szennyeződés tapadhat meg, és a gyakori dörzsölődés miatt mikroszkopikus sérülések jelenhetnek meg. Ahogy ezek gyógyulnak, a szőrszál vagy a szennyeződés "beépülhet" a bőrbe, és a szervezetünk úgy tekinthet rá, mint veszélyes anyagra, melyre fokozott immunreakcióval, gyulladással reagálhat. Az érintett területen ráadásul baktériumok is elszaporodhatnak, még súlyosabbá téve ezzel a gyulladást.

Ezek a ciszták ráadásul nemcsak a gerincnél alakulhatnak ki (bár itt a leggyakoribbak), hanem például a köldöknél, a hónaljban vagy a lágyéknál. A pilodoniális ciszták általában a 15 és 35 év közöttieket érintik, és gyakoribbak a férfiaknál.

Az elváltozás tünetei közé tartozik a fenék felső részén, a farokcsontnál vagy a gerinc aljánál érezhető fájdalom, érzékenység, duzzanat, a kellemetlen szagú, gennyes váladékozás az érintett területről, a gerinc alsó részén érezhető, mással nem magyarázható nyirkosság, illetve a bizonyos mozdulatok, tevékenységek (például felülések vagy autóvezetés) közben érezhető kellemetlenség, fájdalom. Súlyosabb esetben láz is előfordulhat.

A pilonidiális cisztát a sok ülés is okozhatja

A pilonidiális cisztát a sok ülés is okozhatja A ciszták kialakulásának oka visszavezethető a hát alsó részére nehezedő fokozott nyomásra és gyakori súrlódásra, dörzsölődésre (például azért, mert valaki sokat ül egy bizonyos pozícióban), és a kellemetlen dudor megjelenhet elfertőződött benőtt szőrszál miatt is.

Nagyobb esélye van a pilodinális cisztákra azoknak, akik többet izzadnak, esetleg nem megfelelő, nem szellőző ruházatot viselnek. A nyirkos és levegőtlen környezet ugyanis elősegítheti a bőr elfertőződését, a cisztákat okozó baktériumok elszaporodását.

Egyes szakemberek szerint a szervezetben végbemenő hormonális változások is hozzájárulhatnak ezen ciszták kialakulásához, ezért fordulhat elő, hogy tinédzsereknél, fiatal felnőtteknél gyakori ez az elváltozás.

A ciszta kezelésénél a megfelelő terápiát elsősorban annak nagysága, a gyulladás kiterjedtsége, súlyossága határozza meg. A betegnek általában gyógyszert, antibiotikumot kell szednie, és súlyosabb esetben gyakori, hogy a cisztából a gennyet műtéti úton kell leszívni, a cisztát ki kell metszeni. A műtét utáni gyógyulás általában lassú és nehézkes folyamat, a sebet hetekig naponta kell kezelni, és előfordulhat az is, hogy a ciszta kiújul. A ciszták gyógyulási ideje minimum négy hét, de általában 10-12 hétig is eltarthat, míg a seb begyógyul.

A pilonidális ciszták megelőzésénél elsősorban az érintett terület, vagyis a gerinc alsó részének és a farpofáknak a higiéniájára kell figyelni: igyekezzünk minél tisztábban és szárazabban tartani, ne használjunk szárító hatású vagy erőteljesen illatosított szappanokat, tusfürdőket, és mindig nagyon alaposan öblítsük le ezeket a vegyszereket a bőrről. Viseljünk természetes anyagból készült fehérneműt, és lehetőleg ne üljünk túl sokáig egy helyben, rendszeresen álljunk fel és mozgassuk meg a tagjainkat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)