Ez történik, ha piszkáljuk a sebet

Mindenki szedett már le vart sebről - ha nem is rendszeresen, de gyermekkorában mindenképp. És valószínűleg rá is szóltak emiatt. Tényleg békén kell hagynunk a sebeket, míg a var magától leesik, vagy ha leszedjük, azzal fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást?

Természetes sebtapasz

A var tulajdonképpen egy természetes " sebtapasz ", mely elhalt baktériumokból, immunsejtekből és egy fibrin nevű proteinből áll. Amikor megsérülünk, a szervezetünk az összetapadó vérlemezkék segítségével állítja el a vérzést, a fibrin pedig összeköti és összehúzza a seb széleit, így megakadályozza, hogy a seb tovább vérezzen, de azt is, hogy a kórokozók bekerüljenek a sebbe. A var leszedésével ezt kockáztathatjuk. Vagyis ha letépkedjük ezt a megszáradt részt, azzal felszakíthatjuk a sebet - ennek következménye felülfertőződés, lassabb gyógyulás, egyre kiterjedtebb seb lehet.

Gyorsíthatja a sebgyógyulást?

Örök jegyek a testen Vajon nyomtalanul elmulasztható-e valamennyi pattanás vagy sem? És mi marad a kiütéses betegségek után - seb vagy sima bőr? Megelőzhető-e a "lyukacsos", heges bőr, és csupán a helyes kezelést mulasztotta el a hegek viselője? Kattintson a folytatásért! Azonban ha egyszer leszedtük a vart és nem engedjük, hogy újabb var keletkezzen a seben (amit aztán újra leszedünk), azzal akár meg is gyorsíthatjuk a seb gyógyulását. A seb környékén található fibrociták célja ugyanis az, hogy kollagén segítségével összezárják a sebet, majd új bőrszövetet alkossanak rajta, így a seb begyógyuljon. A fibrociták azonban nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, ha ki vannak száradva - némi nedvességre (de nem túl sokra) szükségük van a megfelelő működéshez. A minimális nedvességen kívül oxigén is kell a sejteknek. A var a szárazsága miatt lassíthatja a folyamatot, ugyanakkor megvédi a sebet attól, hogy kórokozók kerüljenek bele.

seb
A var egy természetes sebtapasz

Ezt a háromszoros feladatot a legújabb fejlesztésű sebkötöző eszközök képesek teljesíteni: ezek a kötszerek rendkívül vékonyak, képesek átengedni az oxigént, megakadályozzák, hogy a seb kiszáradjon, de elvezetik a felesleges folyadékot, így az nem akadályozza a sebgyógyulást. Ezek az eszközök azonban igen drágák és még nem elterjedtek. Bizonyos orvosi kötözési módszerek azonban hasonló hatást képesek elérni, ám ezeket csak speciális esetekben, nagy kiterjedésű sebeknél alkalmazzák.

Amennyiben tehát nedvesen tudjuk tartani a sebet , például speciális ragtapasz segítségével, akkor kiélhetjük varleszedési hajlamainkat. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor lehetőleg ne piszkáljuk. Így elkerülhetjük az esetleges fertőzéseket, és ha felgyorsítani nem is tudjuk a seb gyógyulását, legalább nem lassítjuk azt le.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Kisebb eső, zápor néhol előfordulhat. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Késő este döntően 6 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra