Elfelejthetjük a ragtapaszt: ez lesz helyette!

Egy brooklyni laboratóriumban olyan gélt fejlesztettek ki, amely 15 másodperc alatt képes megszüntetni a vérzést. Az új termék akár teljesen át is veheti majd a sebtapaszok és kötszerek helyét a piacon.

Legyen szó konyhai balesetről, harctéri sérülésről vagy bármilyen sebesülésről: ilyenkor az orvosok, ápolók elsődleges feladata az, hogy elállítsák a vérzést. A mai módszerekkel ez 8-10 percet is igénybe vehet. Vannak azonban olyan esetek, amikor nincs ennyi idő: egy komolyabb ér sérülésénél a beteg elvérzik, mielőtt megmenthetnék.

Örök jegyek a testen

Vajon nyomtalanul elmulasztható-e valamennyi pattanás vagy sem? És mi marad a kiütéses betegségek után - seb vagy sima bőr? Megelőzhető-e a "lyukacsos", heges bőr, és csupán a helyes kezelést mulasztotta el a hegek viselője? Kattintson a folytatásért!

Az új VetiGel azonban megoldást nyújt minden ilyen helyzetben: a sebre kenve körülbelül 15 másodperc alatt állítja meg a vérzést, és ezzel életeket menthet meg. A növényi alapú szer a szervezet saját gyógyító folyamataival hatékonyan működik együtt, így képes olyan gyorsan megfékezni a vérzést - számolt be a fejlesztésről a Daily Mail.

A VetiGel Joe Landolina, New York-i biotechnológus találmánya; az ő kis cége, a Suneris fejleszti az új terméket. A VetiGelt növényi alapanyagból állítják elő: a növényi sejtfalból vonják ki azokat a polimereket, amelyek legókockaszerűen összekapcsolódva vonják be a seb felszínét (akárcsak az alvadt vér), és állítják meg a vérzést. Az alábbi videóban azt is megnézhetjük, hogy milyen gyorsan zajlik le ez a folyamat. A műtőasztalon egy állati májat látunk, amelybe vért pumpának. A kutató késsel belevág a májszövetbe, a vér pedig azonnal ömleni kezd a sérült szervből. A VetiGel azonban azonnal elállítja ezt a nagymértékű vérzést.

A sebtapaszt lecserélheti egy különleges gél

A sebtapaszt lecserélheti egy különleges gél


A gélnek mindezeken túl fertőtlenítő hatása is van. Steril környezetben - például egy műtőben - alkalmazva pedig teljesen fertőzésmentes módja a sebek gyógyításának. Elsődleges haszna azonban olyan háborús helyszíneken lehet, ahol nagyon nehéz a sebesült katonák ellátása. A VetiGel arra jó, hogy megállítva a vérzést időeleges megoldást nyújtson, amíg a sebesültet olyan helyre nem szállítják, ahol el tudják látni. "A VetiGel által képzett bevonat könnyen eltávolítható a sebről" - mondja Landolina.

Ha az FDA (a gyógyszereket felügyelő amerikai hatóság) engedélyét megkapja, a VetiGel kiválthatja majd a sebtapaszok, kötszerek, fertőtlenítők és hasonló termékek nagy részét. "Az a célunk, hogy ez az anyag minden sürgősségi osztályon, minden katona zsebében, minden háztartásban ott lehessen. Arra törekszünk, hogy mindenki számára a lehető legegyszerűbb legyen használni, s így tényleg helyettesíthesse a VetiGel a sebtapaszokat és a kötszereket" - mondják a termék fejlesztői.

A VetiGelt laboratóriumi körülmények között már tesztelték patkányokon. Hamarosan állatorvosok is kipróbálhatják majd állatokon. Ahhoz még az FDA engedélye szükséges, hogy embereken is ki lehessen próbálni.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag