Elfelejthetjük a ragtapaszt: ez lesz helyette!

Egy brooklyni laboratóriumban olyan gélt fejlesztettek ki, amely 15 másodperc alatt képes megszüntetni a vérzést. Az új termék akár teljesen át is veheti majd a sebtapaszok és kötszerek helyét a piacon.

Legyen szó konyhai balesetről, harctéri sérülésről vagy bármilyen sebesülésről: ilyenkor az orvosok, ápolók elsődleges feladata az, hogy elállítsák a vérzést. A mai módszerekkel ez 8-10 percet is igénybe vehet. Vannak azonban olyan esetek, amikor nincs ennyi idő: egy komolyabb ér sérülésénél a beteg elvérzik, mielőtt megmenthetnék.

Örök jegyek a testen

Vajon nyomtalanul elmulasztható-e valamennyi pattanás vagy sem? És mi marad a kiütéses betegségek után - seb vagy sima bőr? Megelőzhető-e a "lyukacsos", heges bőr, és csupán a helyes kezelést mulasztotta el a hegek viselője? Kattintson a folytatásért!

Az új VetiGel azonban megoldást nyújt minden ilyen helyzetben: a sebre kenve körülbelül 15 másodperc alatt állítja meg a vérzést, és ezzel életeket menthet meg. A növényi alapú szer a szervezet saját gyógyító folyamataival hatékonyan működik együtt, így képes olyan gyorsan megfékezni a vérzést - számolt be a fejlesztésről a Daily Mail.

A VetiGel Joe Landolina, New York-i biotechnológus találmánya; az ő kis cége, a Suneris fejleszti az új terméket. A VetiGelt növényi alapanyagból állítják elő: a növényi sejtfalból vonják ki azokat a polimereket, amelyek legókockaszerűen összekapcsolódva vonják be a seb felszínét (akárcsak az alvadt vér), és állítják meg a vérzést. Az alábbi videóban azt is megnézhetjük, hogy milyen gyorsan zajlik le ez a folyamat. A műtőasztalon egy állati májat látunk, amelybe vért pumpának. A kutató késsel belevág a májszövetbe, a vér pedig azonnal ömleni kezd a sérült szervből. A VetiGel azonban azonnal elállítja ezt a nagymértékű vérzést.

A sebtapaszt lecserélheti egy különleges gél

A sebtapaszt lecserélheti egy különleges gél


A gélnek mindezeken túl fertőtlenítő hatása is van. Steril környezetben - például egy műtőben - alkalmazva pedig teljesen fertőzésmentes módja a sebek gyógyításának. Elsődleges haszna azonban olyan háborús helyszíneken lehet, ahol nagyon nehéz a sebesült katonák ellátása. A VetiGel arra jó, hogy megállítva a vérzést időeleges megoldást nyújtson, amíg a sebesültet olyan helyre nem szállítják, ahol el tudják látni. "A VetiGel által képzett bevonat könnyen eltávolítható a sebről" - mondja Landolina.

Ha az FDA (a gyógyszereket felügyelő amerikai hatóság) engedélyét megkapja, a VetiGel kiválthatja majd a sebtapaszok, kötszerek, fertőtlenítők és hasonló termékek nagy részét. "Az a célunk, hogy ez az anyag minden sürgősségi osztályon, minden katona zsebében, minden háztartásban ott lehessen. Arra törekszünk, hogy mindenki számára a lehető legegyszerűbb legyen használni, s így tényleg helyettesíthesse a VetiGel a sebtapaszokat és a kötszereket" - mondják a termék fejlesztői.

A VetiGelt laboratóriumi körülmények között már tesztelték patkányokon. Hamarosan állatorvosok is kipróbálhatják majd állatokon. Ahhoz még az FDA engedélye szükséges, hogy embereken is ki lehessen próbálni.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+9, +15 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként áttmenetielg felszakad a felhőzet, túlnyomóan azonban erősen felhős idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag