Egészséges az alkohol? Csak néhányunknak

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek - olvashattuk több tanulmányban. Egy új svéd kutatás azonban kiderítette, hogy az előnyöket csak a népesség kis százaléka élvezheti.

Több kutatás is foglalkozott azzal, hogy miként hat az alkohol az egészségre, pontosabban azzal, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a kardiovaszkuláris rendszerre. A mérsékelt alkoholfogyasztás - vagyis napi egy ital nők, két ital férfiak esetében - hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy most publikált svéd kutatás szerint azonban ez az előny nem jelentkezhet mindenkinél: a szívvédő hatások csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek. A koleszterilészter transzferprotein (CETP) polimorfizmus csak a népesség 15 százalékára jellemző.

Egy táblázatból kiderül, hogy az állatkísérletek eredményeit emberre átszámítva, mennyi víz, kávé és alkohol járhat az emberek felénél végzetes következményekkel. Acikk folytatásáért kattintson! Az Alcohol című szaklapban megjelent kutatásban 618, 75 éven aluli beteg vett részt (453 férfi és 165 nő). A résztvevőket három kórházból választották ki, és mindannyiukat miokardiális infarktussal kezelték. A betegek nagyjából felénél először jelentkeztek a panaszok, a többieknél viszont egy korábban diagnosztizált betegség romlásáról volt szó. A kutatásban emellett 2921 egészséges személy is részt vett kontrollcsoportként.

A résztvevőknek különböző kérdőíveket kellett kitölteniük, melyekben az életmódjukkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, emellett vért is vettek tőlük, valamint részletesen kikérdezték őket arról, milyen alkoholos italokat fogyasztottak, milyen időközönként és milyen mennyiségben. Természetesen azzal kapcsolatban is teszteket végeztek, hogy a kutatásban résztvevők rendelkeztek-e a kérdéses génnel.

Az alkoholfogyasztás pozitív hatása nem jellemző mindenkire

Az eredményekből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi "védőhatása", de csak a népesség kis százalékában, méghozzá azoknál, akik a megfelelő génvariánssal rendelkeztek. "Sajnos csak az emberek 15 százalékában van ez a génvariáns, így a mérsékelt alkoholfogyasztás tulajdonképpen csak nekik tesz jót" - mondta Dag Thelle professzor, a gothenburgi egyetem Sahlgrenska Academy részlegének kutatója.

A szakemberek szerint az alkohollal kapcsolatban sokan csak azzal a kis részlettel foglalkoznak, hogy mérsékelt mennyiségben jót tesz az egészségnek. Azonban a pozitív hatások közel sem olyan erősek, mint hisszük, és csak kevés embernél érvényesülnek. Újabb kutatásokra van tehát szükség, hogy kiderítsék, valójában milyen módon küzd a szervezetünk a szívbetegségek ellen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)