Bajt jelez a gyakori éjszakai vizelési inger?

Ha éjjelente gyakran ébredünk fel arra, hogy ki kell mennünk a mosdóba, akkor érdemes lehet beszámolni erről az orvosunknak. A jelenség többek között az alábbi okokból fordulhat elő.

Az egyik leggyakoribb ok, ha valami miatt túl sok vizet (esetleg más folyadékot) fogyasztunk lefekvés előtt. Szakértők szerint jobb, ha lefekvés előtt másfél-két órával már egyáltalán nem iszunk, és lehetőleg menjünk el vécére, mielőtt ágyba bújunk. Ha mindezek betartása mellett is arra ébredünk éjjel, hogy vizelnünk kell, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

vizelés éjjel
A gyakori éjszakai vizelési inger nagyon frusztráló. Érdemes kivizsgáltatni az okát

Alkoholt vagy koffeint fogyasztottunk lefekvés előtt

Az alkohol és a koffein is válthat ki vizelési ingert, így ha vacsora után kávézunk, vagy este szórakozni megyünk, és alkoholt iszunk, akkor fel kell készülnünk, hogy nem fogjuk végigaludni az éjszakát. Kávét este hat után már ne igyunk, és az alkoholt is kerüljük három órával lefekvés előtt a nyugodt alvás érdekében.

Hormonhiány

Bizonyos kor után a szervezetben kevesebb termelődik abból a hormonból, amely segít a vesének a folyadékszint szabályozásában. A hormonszint csökkenése általában 40 éves kor körül kezdődik, de hatásai komolyabban inkább 60-70 éves korban érzékelhetőek.

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések egyik jellemző tünete az állandó vizelési inger, amely sajnos éjjel sem szűnik meg. Sokaknál jelentkezik égető érzés vizelés közben . Bizonyos nemi betegségek is kiválthatnak gyakori vizelési ingert.

Lábdagadás

Ha be van dagadva a lábunk, azaz ödémás , akkor a folyadékvisszatartás miatt vizelési inger jelentkezhet, amint lefekszünk. Érdemes lefekvés előtt pár órával felpolcolni a lábakat, illetve 10-20 percet felemelt lábbal feküdni - így nagyobb esély van rá, hogy még az esti lefekvés előtt távozik a szervezetünkből a felesleges folyadék.

Cukorbetegség vagy prediabétesz

A két állapot hatására a szervezet arra törekszik, hogy eltávolítsa a felesleges cukrot, ami a folyadékháztartás felélénkülését is jelenti. Cukorbetegeknél és prediabéteszeseknél igen gyakori, hogy éjjel vizelési ingerre ébrednek, hiszen ráadásul nagyon gyakran érzik szomjasnak magukat.

A gyakori éjszakai vizelés a halál előjele lehet bármely felnőtt korosztály számára, és eddig fel nem ismert egészségügyi problémák válthatják ki. Részletek!

Megnagyobbodott méh vagy petefészek, illetve prosztata

Ha ezek a belső szervek valamilyen okból megnőnek (ciszta, polip, esetleg rák miatt), akkor nyomást gyakorolhatnak a húgyhólyagra, ami miatt nagyon gyakori vizelési ingert érezhetünk. A férfiaknál a prosztata megnagyobbodása okozhat hasonló tüneteket, ami akadályozza a húgyhólyag teljes kiürülését.

Forrás: prevention.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: