Az epebetegségek megelőzése

Az epebetegségek közül leggyakrabban az epekő okoz panaszokat. Kialakulása ellen tudatos életmóddal és megfelelő táplálkozással tehetjük a legtöbbet.

Az emésztési folyamatokban szerepet játszó epe megbetegedései általában az epekő kialakulására vezethetőek vissza. Epekövek a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és a közös epevezetékben képződhetnek, és az esetek nyolcvan százalékában semmilyen panaszt nem okoznak. Ha azonban elzárja az epehólyag kivezetőcsövét és/vagy a közös epeelvezető csatornát, komoly fájdalmat okozhat (amit epegörcsnek hívunk). Mivel az epehólyag nem tud kiürülni, így epepangás jön létre, ami epehólyag-gyulladást eredményezhet.

Az epegörcs kínjait sokan tapasztalják hazánkban. Annál is inkább, mert a kiadós ételeket felvonultató magyar konyha könnyen okozhatja az epeköveket, melyek kiváltói lehetnek ennek a pokoli fájdalomnak. Cikkünkben más okokról és tünetekről is szót ejtünk!

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Az epekő kialakulását több tényező is elősegítheti: a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, májzsugorodás, tartós vénás táplálás, és bizonyos gyomor-patkóbél fekély műtétek bizonyítottan növelik a kialakulásának veszélyét. Emellett családi halmozódás is megfigyelhető, azaz a betegségre való hajlam örökölhető.

A megelőzés alapja az egészséges táplálkozás
A megelőzés alapja az egészséges táplálkozás

Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is egyre nő a tudatos életmódot élők száma, akik megválogatják, hogy mi kerül a tányérjukra. Sajnos azonban az egészségtelen étkezés, és a mozgásszegény életmód miatt az elhízás továbbra is népbetegségnek számít, ami számos egyéb betegség mellett az epekő kialakulását is elősegíti. Gondot okozhat ugyanis, ha az epénk túl sok koleszterint tartalmaz, ezekből ugyanis először koleszterinkristályok képződhetnek, amik epekővé alakulnak át. Segíthet tehát a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés, valamint a nehéz, zsíros ételek kerülése.

Hogy ne kelljen az epehólyagnak egyszerre nagyobb mennyiségű váladékot az emésztendő táplálékhoz öntenie, a legfontosabb szempont, hogy ne együk magunkat degeszre. Az epe működéséhez ideálisabb a napi többszöri (4-5), de kevesebb étkezés. Kis mennyiségű, azaz legfeljebb mintegy négy korty alkohol segítheti az emésztést, ennél több azonban még ártalma is, hiszen az alkohol nagyobb mennyiségben csökkenti a zsírbontás hatékonyságát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra