Amikor megváltás a sztómazsák

A társadalom szinte semmit sem tud arról, mit jelent sztómával élni, Magyarországon körülbelül 13-15 ezren élnek bélkihelyezéssel.

Vannak betegek, akik traumaként élik meg a sztómát , mivel megváltozik a testképük, párjuk elfordulhat tőlük. Mások viszont megváltásnak tekintik az évekig tartó betegeskedés után - írja cikkében az abcug.hu .

"Gusztustalan ember leszek, el is válhatunk" Magyarországon körülbelül 15 ezren élnek sztómával. Legtöbbször a vékony- vagy a vastagbél egy szakaszát vezetik ki a hasfalon. Ezen keresztül ürül ki a széklet - egy úgynevezett sztómazsákba. Egyszerűen, mégis kíméletlenül hangzik. Vajon hogyan élik meg ezt az érintettek? Három beteggel beszélgetünk .

A lapnak nyilatkozott Sasvári Ilona, a bélkivezetéssel élő emberek önsegítő szervezete, a Magyar ILCO Szövetség ifjúsági felelőse. Sasvári maga is sztómaviselő, aki Crohn-betegség miatt több mint 20 éve él bélkihelyezéssel. Mint mondja, sokan szégyellik és titkolják, hogy sztómával élnek, mivel a társadalom szinte semmit sem tud arról, mit jelent ez, sokan azt hiszik, hogy a székletgyűjtő zsáknak szaga van, nem higiénikus.

A sztómabetegek ma már teljes életet élhetnek. Fotó: iStock

"Régen valóban kezdetlegesek voltak a sztómás segédeszközök, szinte lehetetlen volt velük kimozdulni otthonról. Az elmúlt két évtizedben azonban hatalmas fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a sztómabetegek ma már teljes életet élhetnek: a zsákok teljesen sterilek, lehet velük sportolni, fürdeni" - magyarázta Sasvári Ilona. Ennek ellenére a betegek egy része mégis traumaként éli meg, ha sztómája lesz, hiszen elveszíti irányítását a teste felett, megváltozik a testképe. Van, aki sosem tudja elfogadni, hogy bélkihelyezéssel kell élnie, más gyorsan túlteszi magát ezen.

Rácz Rita, a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) társelnöke a lapnak elmondta, hogy az orvostudomány fejlődésével ma már egyre kevesebb betegnél elkerülhetetlen a gyulladt bélszakasz eltávolítása, így sztómára sincs feltétlenül szükségük. Van, hogy megelőzés vagy a problémás bélszakasz pihentetése miatt kerül sor ideiglenes sztóma kialakítására, de az is előfordul, hogy a beteg maga kéri a bélkihelyezést, mert már nem bírja elviselni a fájdalmakat. Nekik megváltás lehet a sztóma.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)