Alternatív energiabombák: így ébredjünk fel kávé nélkül

Sokunknak a gyors felpörgetést még mindig egy jó erős kávé jelenti, ettől reméljük, hogy délután is bírjuk a hajtást. De az ébresztő hatást koffein nélkül is elérhetjük: cikkünkben ehhez adunk néhány tippet.

Sportoljunk ebédidőben!

A kardiovaszkuláris rendszerre ható mozgásformák az agy oxigénellátását is fokozzák, ennek köszönhetően egy rövid edzés után sokkal éberebbek leszünk. Egy kutatás szerint egy közepes intenzitású edzés utáni két órában megnő a kreativitásunk, ha pedig komolyabb edzésnek vetjük alá magunkat, akkor a kognitív képességeink akár tíz százalékkal is megnövekedhetnek. Ha ebédidőben beiktatunk egy 30-40 perces edzést (ami akár egy gyors séta is lehet), délután sokkal jobban bírjuk majd a terhelést.

Nassoljunk okosan!

17 meglepő tény Hol nyílt Európa első kávéháza, ki találta fel a kávédarálót, és hol számított válóoknak, ha nem kapott a nő elég kávét? - összeállításunkból megtudhatja. Kattintson a folytatásért! A rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozásnak az agyunkra is jó hatása van, különösen akkor, ha jól válogatjuk meg az elfogyasztott ételeket. Egy kis csokoládéval nemcsak energiát vehetünk magunkhoz, de némi koffeint is, valamint olyan flavonoidokat, melyek hozzájárulhatnak a kognitív képességeink és a hangulatunk javításához. A komplex szénhidrátok pedig hosszabb időre látnak el minket energiával, mint egyszerűbb társaik, melyek avércukorszintgyors megugrását, majd ugyanolyan gyors zuhanását eredményezik. Ebédre tehát együnk inkább egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset (ne pedig tésztát), így elkerülhetjük a délutáni álmosságot.

Nevessünk!

A nevetés gyógyító és hangulatjavító hatásairól rengeteg tanulmány született már, egy amerikai kutatás szerint azonban a nevetés az energiaszintünkre is pozitív hatással lehet. Vagyis ha megnézünk néhány vicces videót az interneten, azzal nemcsak jókedvűbbek leszünk, de éberebbek is. A nevetés ráadásul csökkenti a stresszt a szervezetünkben, ez utóbbi azért fontos, mert a stressz miatt nehezebben koncentrálunk a feladatainkra, a figyelmünk könnyebben elkalandozhat.

Ha rossz tartásban ülünk a gép előtt, hamarabb elfáradunk

Ha rossz tartásban ülünk a gép előtt, hamarabb elfáradunk

Menjünk a szabadba!

A friss levegő, a napfény és összességében a természet erőteljesen hat az energiaszintünkre, többek között azért, mert a napfény szabályozó szerepet játszik a belső óránk működésében, és hozzájárul például a szezonális hangulatzavarok elleni küzdelemhez. A természetben tett gyors séta a szerveztünk oxigénellátását is javítja. Ha nem tudunk kimenni, legalább az ablakot tárjuk ki, a redőnyöket húzzuk fel.

Gondolkozzunk gyorsabban!

Lehet, hogy elsőre nagyon nehéznek tűnik pont akkor gyors munkára fogni az agyunkat, amikor a legfáradtabbak vagyunk, de ha képesek vagyunk "felpörgetni" a gondolkodásunkat, akkor ez a hatás hosszú órákig megmarad. Ha tehát úgy érezzük, egy feladat teljesen elálmosít minket, térjünk át valami másra, mely gyorsabb reakciókat követel meg. Próbáljunk meg minél gyorsabban elolvasni egy hosszabb újságcikket, vagy tartsunk egy villám-megbeszélést a kollégáinkkal.

Húzzuk ki magunkat!

Ha egész nap a számítógép fölött görnyedünk, azzal nemcsak a szemünknek és a hátunknak teszünk rosszat, de hamarabb el is fáradunk. Ha azonban kihúzzuk magunkat, és igyekszünk a vállunkat hátrahúzva, a fejünket egyenesen tartva ülni, sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, és egy kanadai kutatás szerint az önbizalmunkat is növelhetjük ezzel a módszerrel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)