A túl sok szellentés okai

A gázképződés minden embernél teljesen természetes dolog, a normál emésztés velejárója. A jellemzői azonban egyénenként eltérőek lehetnek, mint ahogy az is, hogy hányszor szellent valaki. Ez sokat elárulhat az egészségünkről, mikor érdemes tehát beszélni erről az orvosunknak?

A gázképződés teljesen normális folyamat, mint ahogy az is, hogy ettől a gáztól a végbélen keresztül naponta többször, átlagosan 8-20 alkalommal megszabadulunk. Az, hogy ki mennyit szellent, egyénenként eltérő, de a legnagyobb mértékben az étrendünktől függ. Bizonyos ételek emésztésekor ugyanis több gáz képződik. Ilyen élelmiszerek például a hüvelyesek, a tejtermékek , a hagymafélék, a retek, az articsóka, az élesztővel készült péksütemények, a karfiol, a brokkoli stb.

Bizonyos esetekben a gázképződés kóros mivolta emésztőrendszeri betegségekre utal, ezért érdemes erről beszélni az orvosunknak. Az, hogy mi számít kórosnak, mindenkinél különböző lehet, de következzen néhány támpont, amely a segítségünkre lehet a baj felderítéséhez.

Ezeket együk puffadás ellen!

Először is, vezessünk étkezési naplót! Ez sok szempontból előnyös, de segít megállapítani azt is, ha valamely étel jobban felfúj minket, vagy ha esetleg a gázképződés mellé hasi görcsök és fájdalom is társul. Ezek a tünetek például laktózérzékenységre is utalhatnak.

A gyakori szellentés mögött komoly bélbetegségek is állhatnak

A gyakori szellentés mögött komoly bélbetegségek is állhatnak

Ételérzékenységre, emésztési zavarokra, krónikus gyulladásos bélbetegségre vagy akár fertőzésre is utalhat, ha a szellentés nagyon gyakori, nagy mennyiségű vagy egyszerűen kontrollálhatatlan. A szellentés mellé társuló állandó és igen erőteljes hasi fájdalom, hányás vagy hányinger, esetleg görcsös hasmenés is árulkodó lehet. Szintén beszéljünk az orvosunknak a szellentésről, ha székrekedés mellett jelentkezik, vagy ha a székletben vért fedezünk fel. Mindenképpen említsük meg azt is, ha az elmúlt időszakban veszítettünk a súlyunkból, ha gyakran ég a gyomrunk vagy ha általános gyengeség jellemző ránk.

Nagyon ritkán a szellentéssel összefüggő kellemetlen szagok (illetve azok vélt vagy valós érzékelése) súlyosabb pszichiátriai betegségekre, például a testképpel és az önértékeléssel összefüggő problémákra is utalhatnak. Ha úgy érezzük, hogy a szellentésünk igen bűzös, hogy ezt mások is észre veszik, esetleg a szellentéstől való félelem a hétköznapjainkat is komolyan befolyásolja (például nem merünk elmenni színházba vagy egy társasági eseményre, mert attól rettegünk, hogy nem tudunk uralkodni a szellentésen), ne csak a háziorvosunknak beszéljünk erről, hanem keressünk fel egy pszichológust is.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: