A szerelemhormon tizenhárom érdekes hatása

Az oxitocinról - más néven szerelemhormonról - egyre szélesebb körben tudják, hogy nőkben és férfiakban egyaránt számos különféle hatást válthat ki.

Mindent a szerelemhormonról

A hormon viselkedést és fiziológiát befolyásoló hatása az agyból ered, ahol az anyagot a hipotalamusz termeli. Innen kerül az agyalapi mirigybe, amely a véráramba juttatja. A jelfogó antennához hasonló oxitocin-receptorok a szervezet minden részén megtalálhatók a sejteken. A hormon szintje stresszes és társadalmi kötődéssel járó élmények esetében általában magasabb.

Az oxitocin szerepe régóta ismert a szoptatásban és a gyermekszülésben
Az oxitocin szerepe régóta ismert a szoptatásban és a gyermekszülésben

Carol Rinkleib Ellison, a kaliforniai Loomis magánklinika pszichológusa elmondta, hogy bár a kutatók régóta ismerik az oxitocin szerepét a szoptatásban és a gyermekszülésben, napjainkban egyre többet tudnak meg a hormon viselkedéséről. Az elmúlt évtizedben számos kutatást végeztek az oxitocinnak a testre és az elmére gyakorolt hatásáról.

Az oxitocin fokozza a kötődést

Az oxitocin megszilárdítja a kapcsolatokat Az oxitocin és a vazopresszin vizeletszintjét hasonlították össze orosz és romániai árvaházakban élő gyermekekben. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban 2005-ben publikált tanulmányból az derült ki, hogy az édesgyermekekben megemelkedett az oxitocin szintje, amikor édesanyjukkal találkoztak, ugyanakkor az adoptált gyermekekben a hormon szintje ugyanebben a helyzetben változatlan maradt. Ez is jól mutatja, miért tapasztal sok adoptált gyermek nehézséget a stabil kapcsolatok kialakításában.

Enyhíti a stresszt

Az oxitocin kikristályosítja az érzelmi emlékeket

Ez a hormon felerősíti a férfiak édesanyjukkal kapcsolatos fiatalkori emlékeit - derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences novemberi számában megjelentetett tanulmányból. A kísérletben részt vevő 31 férfi közül az édesanyjukkal jó viszonyban lévők oxitocin belégzése után arról számoltak be, hogy az édesanyjukkal kapcsolatos szép emlékek felerősödtek.

Segíti a szülést és a szoptatást

Legismertebb szerepében a szülés során felszabadult oxitocin fokozza a méhösszehúzódásokat, ami segít abban, hogy a csecsemő átjusson a szülőcsatornán. Szülés után a hormon továbbra is stimulálja a méhösszehúzódást, ez pedig csillapítja a vérzést, és később segíti az anyatej kivezetését a mellbimbókhoz.

Az oxitocin fokozza a nemi vágyat
Az oxitocin fokozza a nemi vágyat

Az oxitocin fokozza a nemi vágyat

Egy 2001-es tanulmány során spontán merevedést tapasztaltak azokban a kísérleti patkányokban, amelyek agy-gerincvelői folyadékába oxitocint fecskendeztek. Az is kiderült, hogy a férfiak ejakulációja alatt agyi vegyületek keveréke szabadul fel, amely oxitocint is tartalmaz. Ezek a vegyületek pedig - személyenként eltérő mértékben - felerősítik a kötődést a szexuális partnerek között.

Az oxitocin csökkenti a kábítószerfüggők vágyérzetét Egyes kutatások szerint az oxitocin gátolja az addiktív kábítószerekkel, köztük az ópiátokkal, a kokainnal és az alkohollal szembeni toleranciát, és csökkenti az elvonási tüneteket.

Javítja a társadalmi készségeket

Ez a hormon jelentősen javította az autista személyek interakciós képességét - állítják Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent tanulmány szerzői. Más kutatások azt mutatták ki, hogy az autizmusban szenvedő személyekben alacsonyabb a természetes oxitocin szintje.

Az oxitocin védekező ösztönt vált ki

A Science-ben publikált tanulmány szerint az oxitocin védekező agressziót vált ki olyan kívülállókkal szemben, akik társadalmi csoportunkat veszélyeztetik. Jellegzetes példaként szolgálnak a bajtársaikat védelmező katonák.

Javítja az alvást

Az oxitocin nagylelkűségre sarkall

Az oxitocin belélegző kísérleti alanyok a placebót kapott személyekhez képest 80 százalékkal nagylelkűbbnek mutatkoztak, amikor pénzt kellett megosztani egy idegennel - ezt a Public Library of Science ONE 2007-es tanulmányában olvashatjuk.

A kutatásban részvevőknek placebo vagy oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, és felkérték őket, hogy a játékból kapott pénzüket osszák meg egy partnerrel. A placebóhoz képest az oxitocint kapott résztvevők hajlamosabbak voltak pénzt ajánlani, ha partner megbízhatónak tűnt, azonban ez a csoport sem volt hajlamosabb a pénzt egy látszólag megbízhatatlan személlyel megosztani.

"Az oxitocin nem a mágikus hiszékenység-bájital, amit a hírekben vagy az interneten állítanak" - foglalta össze Moira Mikolajczak vezető kutató a Pszichológiai Tudományos Egyesület sajtóközleményében.

Szerelem esetén rózsaszín ködbe burkol

Ezen kívül több tanulmányban is szerepel, hogy az agyban, szerelembe esés során a dopaminon, adrenalinon és vazopresszinen kívül oxitocin is felszabadul - ezek közül néhánytól egy szerelmes ember teljesen elveszti a fejét.

A szerelem sötét verem? Na, nem... A szerelem őrjítő és felemelő, ez nem kétséges. Vagy olyan, mint az oxigén (ha a Sweet zenekarnak hinni lehet), mert ha túl sokat kapsz belőle, akkor eluralkodik rajtad, de ha keveset, abba belepusztulhatsz. Akkor inkább legyen sok.

Az oxitocin azonban nincs mindenkire erős hatással

A Sinai Orvostudományi Iskolán végzett kutatásból kiderül, hogy az oxitocin nem sok változást idéz elő azokban, akik már egyébként is jó szociális és kapcsolatteremtő képességekkel rendelkeznek. "Rengetegen azt hiszik, hogy az oxitocin minden embert empatikusabbá és megértőbbé tesz" - mondja Jennifer Bartz, a Mount Sinai Orvostudományi Iskola pszichiátriai professzor-asszisztense egy közleményben. "A mi kutatási eredményeink azonban ellentmondanak ennek. Úgy tűnik, az említett hormon csak azok számára van szociális képességnövelő hatással, akik kevésbé jártasak a társadalmi interakciókban."

Az oxitocin valószínűleg még ezeken kívül is számos módon befolyásolhatja a férfiak és nők viselkedését, a hormon hatásait továbbra is kutatják.

Forrás: Medipress hírügynökség anyagai

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés