Valóban álmosítanak az antihisztaminok?

Tavasszal belobban a pollenes allergiaszezon, és ilyenkor sokan nyúlnak antihisztaminos készítményekhez. Noha egyénfüggő, mely készítmények válnak be igazán, sokakat elriaszthatnak a lehetséges mellékhatások, így például az álmosság is. Cikkünkben megvizsgáljuk, valóban álmosítanak-e az antihisztaminok.

Tavasztól őszig nagy gondban lehetünk, ha az allergia gyakori vendég nálunk. Még ha megúsztuk is az előző évet szipogás és könnyezés nélkül, egyáltalán nem biztos, hogy az idei szezonban is sikerülni fog. Ráadásul idén korábban érkeznek, és erősebbnek bizonyulhatnak az allergiás tünetek. A Semmelweis Egyetem szerint ennek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben.

Noha az allergiát sok minden kiválthatja, amelyek egyébként ártalmatlanok a szervezetre, a leggyakoribb allergénnek a pollen, az állatszőr, a háziporatka, a gombaspóra, az élelmiszer. A panaszok súlyossága szerint az allergia lehet enyhe és súlyos is. Amikor a betegség nem zavarja az egyént a napi aktivitásban, munkában, tanulásban, az éjszakai alvásban, akkor enyhe panaszokról beszélünk. A panaszok akkor súlyosak, ha a fenti, mindennapi tevékenységek közül akár egy vagy több nehezített vagy akadályozott. Mindkét esetben hatékony kezelést jelenthet a különféle antihisztaminos készítmények szedése.  

Hogyan működik a hisztamin?

Az antihisztaminkészítmények nem teljesen egyformák, de nagyon hasonlóak, és ugyanazt az alapelvet alkalmazzák. Amikor az irritáló anyag bejut a szervezetbe, nagy mennyiségű kémiai anyag, hisztamint szabadul fel. A hisztamin kitágítja a véredényeket és megnöveli a váladéktermelést, amikor eléri egyebek mellett az orr és az arcüreg sejtjeiben lévő receptorokat. Az antihisztamin – nevének megfelelően – blokkolja a hisztamin hatását. Az antihisztaminok úgy működnek, hogy képesek a hisztaminreceptorokhoz kötődni, csak éppen nem aktiválják a receptorokat, így blokkolják a hatásukat.

Tavasszal belobban a pollenes allergiaszezon, és ilyenkor sokan nyúlnak antihisztaminos készítményekhez. Fotó: Getty Images
Tavasszal belobban a pollenes allergiaszezon, és ilyenkor sokan nyúlnak antihisztaminos készítményekhez. Fotó: Getty Images

Számos antihisztamin hatású vegyület ismert, például a fexofenadin, a cetirizin vagy a loratadin. Az egyetlen tényleges különbség ezek között abban áll, hogy a test különféleképpen dolgozza fel ezeket. A loratadint például elsősorban a máj bontja le, míg a cetirizinre és a fexofenadinra ez kevésbé jellemző. Néhány antihisztamin jobban működik a bőrkiütések és más bőrtünetek ellen. A cetirizin és a fexofenadin általában felhalmozódik a bőr szövetében, így kissé nagyobb hatással van a hisztaminreceptorokra, mint például a loratadin.

A fentiek azért is fontosak, mert az adott személy anyagcseréjétől és májától függően változhatnak a mellékhatások. Nem sokat tudunk arról, hogy az anyagcserében részt vevő metabolitok hogyan befolyásolhatják a gyógyszer általános funkcióját. Csak azt tudjuk, hogy egyes emberek nem reagálnak ugyanolyan módon ugyanarra az adott gyógyszerre, így például, ha a loratadin metabolitjai nem passzolnak jól, akkor egy másik hatóanyag jobb lehet. Tabletták, cseppek, szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak.

Álmosítás. A modernebb gyógyszereknél már nincs ilyen?

Gyakran felmerül allergiások körében, hogy az allergiagyógyszereknek álmosító hatásuk van. Az orvostudomány mai állása szerint ez a mellékhatás inkább a régebbi, első generációs készítményeknél fordult elő. A modernebb, második generációs gyógyszerek előnye – különösen légúti allergiák esetén –, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeinket.

A patikákban már elérhető olyan vény nélkül kapható, nagyon gyors hatású antihisztamin gyógyszer, amivel az allergia tünetei perceken belül enyhíthetőek.(X)

Vagyis a szedésük mellett kevésbé jellemző az első generációsoknál gyakran észlelt fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény alkalmazásánál jelentkezhet. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy az alkohol fokozhatja egyes antihisztaminok nyugtató mellékhatásait, ezáltal növeli az álmosító hatást, a koncentrációs problémákat. Azt se feledjük, hogy magának az allergiának is egyik jellemző tünete a fáradtság, a különböző alvásproblémák.

A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek helyes kiválasztása mellett, ebben az időszakban olyan életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek, mint például a gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, vagy éppenséggel a pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés. Mindezek mellett akár sós orrmosó folyadékot is érdemes lehet használni, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáló anyagokat, polleneket.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Lordestin támogatta. 

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)