Jelek, hogy gyermekünk ételallergiás

Milyen tünetek fellépése esetén forduljunk orvoshoz, ha arra gyanakszunk, hogy a gyermekünk allergiás valamilyen ételre? A szakember szerint létezik egyszerű megoldás a problémára.

A jelenleg érvényben lévő ajánlások alapján, amelyeket az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia fogalmazott meg, a gyermekek számára 4-6 hónapos korig kizárólag anyatejes vagy - ennek hiányában - tápszerrel történő táplálás javasolt, majd 4-6 hónapos kor között kezdődhet az új ételek bevezetése. A hozzátáplálás időszakában a gyermekek szervezete több idegen, számára ismeretlen anyaggal találkozik, amelyekre egyéntől függően különbözően reagálhatnak a kicsik.

Az új ételek fogyasztása kapcsán a leggyakoribb tünet, hogy megváltozik a gyermek széklete: színe, állaga és szaga is eltérhet a korábban megszokottól. Előfordulhatnak akár enyhébb bőrtünetek is, és már egy-két kisebbkiütésvagy folt is aggodalmat kelthet a szülőben - mutatott rá dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

A gyermekek többsége 4-5 éves korára kinövi az ételallergiát
A gyermekek többsége 4-5 éves korára kinövi az ételallergiát.

Egyszerre csak egyet

Fontos, hogy egyszerre mindig csak egy új ételt kóstoltassunk a kicsivel, így tudjuk ugyanis beazonosítani, hogy mi okozza a tüneteket. Ilyenkor érdemes felfüggeszteni a kérdéses élelmiszer adását, majd figyelni, hogy a tünetek elmúlnak-e. Ha igen, akkor néhány nappal vagy héttel később próbáljuk meg újra adni a kicsinek. Gyakori, hogy ilyenkor már semmilyen tünetet nem tapasztalunk.

Az ételallergia tünetei

Csecsemőknél, kisgyermekeknél ételallergiára utalhat, ha bőrük foltokban száraz, viszkető, ekcémás, ha kiütéseik jelentkeznek, a hasukat fájlalják, puffadnak, esetleg hasmenés, szorulás vagy véres széklet jelentkezik náluk. Ilyen esetben ne próbálkozzunk tovább a hozzátáplálással, hanem forduljunk orvoshoz. Fontos, hogy jegyezzük fel, mikor és milyen új ételt kapott a kicsi, mikor kezdődtek a tünetei. Panaszok esetén a hozzátáplálást gyermekgasztroenterológus utasításait követve folytathatjuk.

Diétával megszűnnek a panaszok

Miért jelent veszélyt az influenza elleni védőoltás a tojásallergiában szenvedőkre? Részletek itt.

Ha tudjuk, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, akkor azt az összetevőt a gyermek nem fogyaszthatja: tünetei így megszűnnek. A legtöbb panasz a tej és a tojás fogyasztása kapcsán jelentkezik. Ilyenkor teljesen ki kell iktatni az allergént az étrendből, az esetek többségében azonban nem örökre. A gyermekek 80-90 százaléka 4-5 éves korára kinövi az allergiát. Amennyiben a tüneteik már nem jelentkeznek, akkor a korábban problémát okozó ételeket fokozatosan visszavezethetjük az étrendjükbe.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)