Jelek, amelyek alkoholallergiára utalnak

Ha egy görbe este után napokig másnaposnak érezzük magunkat, vagy a macskajaj sokkal súlyosabb a megszokottnál, úgy lehet, hogy alkoholallergia áll a háttérben. Lássuk, milyen egyéb tünetek figyelmeztethetnék még a problémára.

Kipirosodott, viszkető bőr

Az alkoholra is reagálhat ugyanúgy a szervezet, mint bármilyen más allergénre: betolakodóként azonosítja, emiatt elkezd antitesteket termelni. Mindennek nyomán hisztamin szabadul fel, amitől a bőr viszketni kezd és kipirosodik. Amennyiben testünk nem képes megfelelően lebontani ezeket a vegyületeket, akkor a bőrtünetek megszüntetéséhez antihisztaminokra lesz szükség.

Szívritmuszavarok

Milyen tünetekről ismerhető fel a földimogyoró-allergia? Részletek itt.

Ha hirtelen kipirulunk, melegünk lesz, izzadni kezd a homlokunk, a szívünk pedig össze-vissza kalapál, akkor lehet, hogy testünk nem tudja megfelelően lebontani az alkoholt, és ez okozza a tüneteket. Ilyen esetekben a májból hiányoznak a szükséges enzimek. Előfordul, hogy a szervezet egy genetikai rendellenesség miatt nem tudja megfelelően lebontatni az alkoholt.

Az alkohol is kiválthat allergiás tüneteket
Az alkohol is kiválthat allergiás tüneteket

Az arc duzzanata

Ha azt vesszük észre, hogy alkoholfogyasztás után a szemeink környéke vagy az ajkaink bedagadnak, akkor nagy valószínűséggel allergiásak vagyunk az alkoholra. Veszélyes, ha a duzzanat a nyelvre is átterjed. Fontos, hogy minél hamarabb forduljunk orvoshoz, ha fulladni kezdünk. Szükség esetén hívjunk mentőt, mert anafilaxiás sokk is felléphet.

Zihálás, nehézlégzés

Ha alkoholfogyasztás után vagy közben előfordul, hogy úgy érezzük, nehezebben vesszük a levegőt, kicsit fulladunk, és olyan érzésünk van, mintha egy hosszú lépcsőt másztunk volna meg, érdemes elvégezni egy allergiatesztet. A legjobb, ha orvos állapítja meg, hogy allergiáról van-e szó, vagy esetleg valamilyen krónikus felső légúti problémáról.

Hányás, hasmenés

Ez a két tünet másnaposság esetén azoknál sem ritka, akik nem allergiásak az alkoholra. Ha azonban fájdalmas hasi görcsöket tapasztalunk, illetve a hányás, hasmenés súlyos, sokáig elhúzódik, és minden alkoholfogyasztás után jelentkezik, akkor inkább vizsgáltassuk meg magunkat.

Forrás: shape.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció