"Ha mogyorót ennék, nem puszilhatnám meg a lányom"

Attól is súlyos allergiás reakció alakulhat ki a három és fél éves Veronikánál, ha csupán a közelében valaki kibont egy zacskó földimogyorót. A kislány édesanyja az RTL Klub Fókusz című műsorában beszélt arról, szeretné, ha a betegség több figyelmet kapna a társadalom részéről.

Hogyan kezelhető a földimogyoró-allergia?

Tragikus hírről számolt be az RTL Klub Híradó múlt szerdán: egy hétéves kisfiú szülei egy budapesti benzinkútra rohantak be egy nappal korábban segítséget kérni, miután gyerekük rosszul lett az autóban. Bár a mentők gyorsan kiérkeztek a helyszínre, a fuldokló fiú életét már nem tudták megmenteni. Mint kiderült, a gyermek halálát súlyos allergiás reakció okozta: szervezete egy mogyorós süteményre reagált rendkívül érzékenyen.

Allergia esetén a földimogyoró súlyos panaszokat okozhat a szervezetben
Allergia esetén a földimogyoró súlyos panaszokat okozhat a szervezetben. Fotó: Getty Images

"Mi tudjuk, hogy ez milyen. Hogy ott állsz és nem tehetsz semmit, ahogy fuldoklik a gyereked. Nem tehetsz semmit, mert még nem találkoztál ezzel, nem tudod, hogy mi az, és nincs nálad a megfelelő eszköz az első pillanatban" - mondta el a Fókusznak az eset kapcsán nyilatkozva Veronika édesanyja, Viktória. Kifejtette, lányánál kétéves korában fedezték fel, hogy súlyos földimogyoró-allergiával küzd. A betegség azonnal ijesztő tünetekkel jelentkezett a kislánynál, akit szülei autóval vittek a legközelebbi mentőállomásra, miután egyre jobban fulladni kezdett, illetve bedagadt a szája és a szeme.

Viktória elmondta, gyermeke allergiája olyannyira súlyos, hogy az allergiavizsgálatok során bevett eljárásnak számító bőrtesztet sem lehet rajta elvégezni, mert félő, hogy már attól is anafilaxiás sokk alakulna ki a szervezetében. Nemcsak a kislány, de édesanyja sem ehet földimogyorót - vagy mogyorót nyomokba tartalmazó élelmiszereket -, máskülönben egyetlen szülői puszi is komoly problémát okozhatna. Veronika mellett egy zacskó mogyorót sem szabad kinyitni, nehogy a levegőbe jutó apró szemcsék belélegezve allergiás reakciót váltsanak ki nála.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció