"Ha mogyorót ennék, nem puszilhatnám meg a lányom"

Attól is súlyos allergiás reakció alakulhat ki a három és fél éves Veronikánál, ha csupán a közelében valaki kibont egy zacskó földimogyorót. A kislány édesanyja az RTL Klub Fókusz című műsorában beszélt arról, szeretné, ha a betegség több figyelmet kapna a társadalom részéről.

Hogyan kezelhető a földimogyoró-allergia ?

Tragikus hírről számolt be az RTL Klub Híradó múlt szerdán: egy hétéves kisfiú szülei egy budapesti benzinkútra rohantak be egy nappal korábban segítséget kérni, miután gyerekük rosszul lett az autóban. Bár a mentők gyorsan kiérkeztek a helyszínre, a fuldokló fiú életét már nem tudták megmenteni. Mint kiderült, a gyermek halálát súlyos allergiás reakció okozta: szervezete egy mogyorós süteményre reagált rendkívül érzékenyen.

Allergia esetén a földimogyoró súlyos panaszokat okozhat a szervezetben
Allergia esetén a földimogyoró súlyos panaszokat okozhat a szervezetben. Fotó: Getty Images

"Mi tudjuk, hogy ez milyen. Hogy ott állsz és nem tehetsz semmit, ahogy fuldoklik a gyereked. Nem tehetsz semmit, mert még nem találkoztál ezzel, nem tudod, hogy mi az, és nincs nálad a megfelelő eszköz az első pillanatban" - mondta el a Fókusznak az eset kapcsán nyilatkozva Veronika édesanyja, Viktória. Kifejtette, lányánál kétéves korában fedezték fel, hogy súlyos földimogyoró-allergiával küzd. A betegség azonnal ijesztő tünetekkel jelentkezett a kislánynál, akit szülei autóval vittek a legközelebbi mentőállomásra, miután egyre jobban fulladni kezdett, illetve bedagadt a szája és a szeme.

Viktória elmondta, gyermeke allergiája olyannyira súlyos, hogy az allergiavizsgálatok során bevett eljárásnak számító bőrtesztet sem lehet rajta elvégezni, mert félő, hogy már attól is anafilaxiás sokk alakulna ki a szervezetében. Nemcsak a kislány, de édesanyja sem ehet földimogyorót - vagy mogyorót nyomokba tartalmazó élelmiszereket -, máskülönben egyetlen szülői puszi is komoly problémát okozhatna. Veronika mellett egy zacskó mogyorót sem szabad kinyitni, nehogy a levegőbe jutó apró szemcsék belélegezve allergiás reakciót váltsanak ki nála.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)