Gyakran ez áll a torokviszketés hátterében

Ha a napokban torokviszketést tapasztalunk, javasolt allergológussal konzultálnunk, a bosszantó jelenség ugyanis szénanátha tünete is lehet. Szakember mondta el, hogyan zajlik a kivizsgálás ilyen esetben.

Ha a torokviszketés a szénanátha tüneteként jelentkezik, akkor abban az időszakban okoz problémát, amikor annak a növénynek a pollenszórása magas, amire allergiások vagyunk. Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, ezért felnőttként is megeshet, hogy habár az előző évben még semmilyen panaszunk nem volt, idén egyre több allergiára utaló tünetünk jelentkezik.

torokviszketés
A torokviszketés szénanátha tünete is lehet. Fotó: Getty Images

A szénanátha tünetei közé tartozik az orrfolyás, a könnyezés, a tüsszögés, valamint a szem- és orrviszketés mellett a torokviszketés is. Ha a tünetek hetek alatt sem múlnak el, esetleg már tavaly is jelentkeztek az évnek ebben az időszakában, akkor mindenképp felmerül az allergia gyanúja is - magyarázta dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Így zajlik a kivizsgálás

Allergiaszezon: mi segíthet még a gyógyszeren kívül?

Az allergia kezelését allergológus végzi, aki első körben alaposan kikérdez a tüneteinkről, majd allergiavizsgálatot végeztet. Ez megmutatja, hogy melyik allergénnel szemben emelkedett az ellenanyag értéke a szervezetünkben, vagyis mi okozza az allergiás tüneteinket. A vizsgálat eredményét a beszámolónkkal, tüneteinkkel összevetve a szakember megállapítja a diagnózist és felírja a személyre szabott kezelést. Ez jelentheti allergia elleni tüneti készítmények szedését, de elképzelhető, hogy tartós megoldást, allergénspecifikus immunterápiát fog javasolni az orvos.

Ki kell zárni az egyéb kiváltó okokat

A torokviszketés rendkívül bosszantó, hiszen nem tudjuk egyszerűen csak megvakarni az érintett területet. A mielőbbi kivizsgálás és kezelés azonban nemcsak emiatt fontos - hangsúlyozta Moric doktornő. A hátterében a szénanátha mellett egyéb fül-orr-gégészeti betegségek, például krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás is állhat (a beteg a lecsorgó váladékot érzékeli viszketésként).

A torokviszketés összefügghet bizonyos ételek fogyasztásával is, amit keresztallergia és ételallergia is okozhat. Felmerülhet egyéb betegségek, például reflux vagy gyógyszermellékhatás gyanúja is, a kivizsgálás során tehát ezekre is gondolni kell.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)