Allergiás tünetek, amelyeket a méz okoz

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a mézfogyasztás is okozhat-e náluk allergiás panaszokat.

A mézre adott allergiás reakció

"Egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell" – mondta el dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Hozzátette, megelőzési célzattal, azaz pusztán azért, mert valamilyen virágporra allergiás valaki, még nem kell lemondania a méz fogyasztásáról. Erre kizárólag abban az esetben van szükség, ha korábban már jelentkeztek tünetei.

méz, keresztallergia, pollenallergia, fruktóz
A méz gondot okozhat a pollenallergiásoknál. Fotó: Getty Images

A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek: az állapot a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

A hasfájást nem a virágpor okozza

A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható. Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni. Ilyenkor a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés és intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel, például körte, füge, szőlő vagy kristálycukor fogyasztását követően is jelentkeznek.

Ha erre gyanakszunk, akkor javasolt szakemberhez fordulni. A konkrét allergént szakszerű vizsgálattal kell beazonosítani annak érdekében, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)