A vízre is lehet valaki allergiás?

Elég pár csepp bőrre fröccsenő víz, és az arra érzékenyek testét akár több órára viszkető, fájdalmas kiütések lepik el. Számukra egy hirtelen jött zápor vagy a sírás is igazi rémálom lehet.

Egy átlagos felnőtt ember teljes testsúlyának 60 százalékát víz teszi ki, amely segít kimosni a méreganyagokat a szerveinkből, és értékes tápanyagokat juttat a sejtjeinknek: csupán néhány biológiai tény, amiért a víz nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Mégis előfordulhat, hogy valakinél durva reakciókat vált ki, ha érintkezik vele. Eső, csapvíz, ásványvíz, izzadság, nyál hatására szinte azonnal vörös, viszkető, fájdalmas foltok jelennek meg a bőrön, a leggyakrabban a nyakon, mellkason, arcon, háton, karokon és lábakon. A kellemetlen tünetek pedig általában 20-120 perc után múlnak el.

A vízre allergiásoknak egy kézmosás is óriási fájdalmakat okozhat. Fotó: iStock
A vízre allergiásoknak egy kézmosás is óriási fájdalmakat okozhat. Fotó: iStock

Nem igazán allergia

Ez az állapot az aquagenic urticaria, amit a hétköznapi nyelvben vízallergiaként szoktak emlegetni, ám ez téves elnevezés, mert a hivatalos orvosi besorolása nem allergia. A krónikus csalánkiütések egyik altípusáról van szó, mivel a bőr középső rétegében megjelenő tünetek kialakulását itt is a hisztamin felszabadulása okozza, a víz fogyasztása viszont nem jelent problémát az érintetteknél.

Csalánkiütés: tartanunk kell a fertőzéstől? Acsalánkiütéstestszerte megjelenhet: a pirosas vagy fehéres árnyalatú, szúnyogcsípésre emlékeztető, de annál jóval kiterjedtebb foltok nagyon viszketnek, és elég csúnyák lehetnek. Részletek itt!

Az orvosoknak egyelőre még nem sikerült pontosan feltérképezniük, miért és hogyan alakul ki az aquagenic urticaria. Amit már biztosan tudunk róla: nem konkrétan a víz váltja ki az allergiás reakciókat, hanem valószínűsíthetően egy vízben oldódó antigén hatására kezd ellenanyagot termelni az arra érzékenyek szervezete.

Életmódváltás kényszerből

A betegség szerencsére nagyon ritka, 1964-ben jegyezték fel az első esetet, és azóta világszerte mindössze 100 embernél diagnosztizálták. A statisztikák szerint pedig nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Leginkább pubertás alatt jelentkezik először, de olyan betegről is tudni, akinél szülése után, valószínűleg a hormonváltozások hatására alakult ki.

Gyógymód egyelőre sajnos nem létezik rá, antihisztamin-tartalmú készítményekkel csupán csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket. Az aquagenic urticariában szenvedőknek ezért meg kell tanulniuk úgy alakítani az életmódjukat, hogy a bőrük a lehető legkevesebbszer érintkezzen vízzel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső