Miért jár együtt a nemi és az ajakherpesz?

Bőrgyulladás, viszkető és fájdalmas hólyagok - a herpesz okozta panaszok sokak számára ismerősek.

Akár az ajkakon, akár az intim tájakon jelenjenek meg, rendkívül kellemetlenek a tünetek, hát még akkor, ha mindkét helyen egyszerre üti fel a fejét a probléma.

Aherpeszkapcsán először is érdemes megemlíteni, hogy vírus okozta fertőzésről van szó, amely emberről emberre terjed. A nemi szervek környékén megjelenő genitális herpesz szexuális úton, míg az ajakherpesz például csókolózással, egy közösen használt szívószállal vagy pohárral, azaz bármilyen bőrkontaktussal vagy testnedvekkel való érintkezés során adható át. Problémát jelent, hogy a kórokozók mindkét esetben egy életre megtelepszenek a szervezetben, tehát aki egyszer megfertőződött, többé már nem szabadulhat meg a herpesztől.

A nemi herpesz szexuális úton, míg az ajakherpesz már egy csók alkalmával is elkapható
A nemi herpesz szexuális úton, míg azajakherpeszmár egy csók alkalmával is elkapható

A herpeszt okozó vírusoknak két fontos fajtáját különböztetjük meg: a 2-es típus (HSV-2) a nemi szerveket fertőzi meg, míg az 1-es típus az ajkakon megjelenő hólyagokért felelős, mindazonáltal orális szex útján ez is képes megtelepedni az intim területeken. Elsődleges fertőzésnek nevezzük, amikor valaki elkapja a vírus valamelyik típusát. Ilyenkor gyakran egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, csak később, amikor az addig a szervezetben megbúvó kórokozók reaktiválódnak.

A patikák polcain többféle készítményt is találhatunk, amelyek felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat, és hűsítik az érintett bőrfelületet.

Nemzetközi adatok szerint 50 éves kor alatt a HSV-1-gyel a világ népességének 67 százaléka fertőzött, ugyanezen típus nemi szervi előfordulása pedig 2,5 százalék. A HSV-2 az emberek nagyjából 11 százalékát érinti a 15-49 éves korosztályban. A magas fertőzöttségi arány óhatatlanul is magával vonja, hogy sokaknál mind az ajak-, mind a genitális herpesz fellángol időről időre, akár egyszerre is.

A reaktiválódás kockázatát ugyanis a két típusnál számos tényező fokozhatja, lelki és fizikai okok egyaránt. Így tehát például a napégés, a szorongás és a tartós stressz, a fáradtság, kimerültség, továbbá egyes betegségek és gyógyszer-mellékhatások mind-mind kivétel nélkül hozzájárulhatnak a kellemetlen tünetek megjelenéséhez, akár mind a két érintett területen egyszerre. Általánosságban véve az immunrendszer gyengülésével hozható kapcsolatba a vírusok aktivizálódása. Emiatt a herpesz lefolyása súlyosabb lehet a valamilyen oknál fogva gyengébb immunrendszerrel rendelkező betegeknél, így például a HIV-fertőzötteknél és a leukémiásoknál.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: