Így kerüljük el, hogy továbbfertőzzön az ajakherpesz

Az ajakherpeszt okozó vírus könnyen átterjedhet egyik emberről a másikra, ezért ha kellemetlen tünetek jelentkeznek nálunk, nagy hangsúlyt érdemes fektetni a higiéniára. Mire figyeljünk, hogy ne fertőzzünk meg mást is?

A herpesz az egyik legelterjedtebb vírus a világon, a lakosság túlnyomó többsége felnőttkorra átesik a fertőzésen. Különlegessége, hogy a szervezet nem tudja teljesen elpusztítani, az első fertőzés után a vírusok egy része ugyanis láthatatlanná válik az immunrendszer számára. Ezek visszahúzódnak az idegdúcokba, ahol inaktív állapotban egy életen át bennünk maradnak. Ha a szervezetünk valamilyen más betegség miatt meggyengül, a vírus aktivizálja magát, és a bőrön hólyagokat képez.

Az evőeszközöket, poharakat minden használat után mossuk el, hogy megakadályozzuk a herpesz továbbfertőzését
Az evőeszközöket használat után mossuk el, hogy megakadályozzuk a herpesz továbbfertőzését

A herpesz nyálon, testnedveken keresztül terjed , de a közhiedelemmel ellentétben nem csak csókkal adható át. Igaz, hogy leggyakrabban csókolózással adják tovább, de közös pohárról, evőeszközről, rúzsról vagy borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra. Ezért ha a herpesz jól látható jeleit viseljük magunkon, fokozottan ügyelnünk kell a személyes higiéniára - ami nemcsak saját, de környezetünk érdeke is, hiszen a vírus ilyenkor könnyen gazdát cserélhet.

A patikák polcain többféle készítményt is találhatunk , amely felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat és hűsíti az érintett bőrfelületet.

Sokszor észre sem vesszük, hogy a szánk szélén lévő sebesedést piszkáljuk, holott kezünkről így bármilyen tárgyra eljuttathatjuk a herpeszt okozó vírus. Ne felejtsünk el ezért a megszokottnál is többször kezet mosni!

Minden használat után javasolt elmosni a poharat, amelyből ittunk, különös tekintettel a peremére, hiszen a szánk azzal a résszel érintkezett. Ugyanez igaz a tányérokra és evőeszközökre is, amelyek jó közvetítői lehetnek a könnyen terjedő vírusnak. A legtöbb ember nem cseréli elég gyakran a fogkeféjét sem, holott a szakemberek szerint háromhavonta, illetve minden beteges időszakot követően érdemes kidobni - a herpesz gyógyulását követően is érdemes venni belőle egy újat.

Viszonylag rövid idő alatt magától is elmúlik a herpesz, ám ha kezeljük, lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és a továbbfertőződést, illetve a bőr hegesedését is megakadályozhatjuk. A népi gyógyászat számos módszert tart számon az ecetes vagy citromleves borogatástól az alkoholos tisztításig, ezek azonban sok esetben csak rontanak a helyzeten, hiszen kimarják a bőrt, és lassabbá, fájdalmasabbá teszik a gyógyulási folyamatot. A patikák polcain többféle készítmény - tabletták, szárító paszták és kenőcsök, gyógyszeres ajakrúd - közül választhatunk, amelyek gyorsítják a gyógyulás folyamatát.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: