Hatékony gyógynövény herpesz ellen

A varádicsot évszázadokon át használta a népi gyógyászat. Brit és spanyol tudósok pedig úgy gondolják, a növény orvosi szempontból is hasznos lehet, a herpesz kezelésére. A kutatócsoportok munkájának eredményeiről a Phytotherapy Research számolt be.

A varádics, vagyis a Tanacetum vulgare virágos növény, mely Európa és Ázsia szárazföldi területein honos. A középkortól kezdve használták több betegségre is a láztól kezdve a reumáig, bár gyógyító erejében mindig sokan kételkedtek. "Kutatásunk a varádics vírusellenes hatóanyagaira összpontosított, illetve arra, hogy mennyire hatékony a herpesz kezelésében" - mondta el a fő szerző, Francisco Parra professzor az Oviedói Egyetemről. "Jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony szer a HSV-1 és a HSV-2 ellen, melyek a betegséget okozzák, és hosszú távú fertőzést idéznek elő."

Parra professzor csapata, mely az új antivirális összetevők vizsgálatára specializálódott, a Greenwichi Egyetemről Dr. Solomon Habtemariam csoportjával karöltve térképezte fel a varádics hatóanyagait. A mechanisztikus alapú, herpeszvírus elleni aktivitást vizsgáló tanulmányukból kiderül, hogy a növény mely részei tartalmazzák a hatóanyagot. "Munkánk során kimutattuk, hogy az eredeti elképzeléstől eltérően nem a partenolid a varádics fő HSV-1 elleni hatóanyaga. Felfedeztük, hogy ebben a növényben van 3,5-DCQA és axillarin, melyek a herpeszellenes hatást kiváltják - mondta Parra. - Ez arra utal, hogy többféle anyag is felel a varádics herpeszellenes hatásáért."

A kutatócsoportok egy bevált anti-HSV tanulmánymodellt használtak mind a feldolgozatlan növény, mind annak tisztított összetevőinek vizsgálatához az antivirális aktivitás megfigyelésére. "Habár még tisztázni kell a varádicskivonat pontos molekuláris összetételét, a tanulmányból látszik, hogy ez a gyógynövény segít a HSV által okozott bőrtüneteken. A rendszerezett gyógyszerészeti és fitokémiai munkák, mint ez is, sarokkövei lehetnek az európai gyógynövényhasználat modernizációjának" - tette hozzá Parra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra