Hatékony gyógynövény herpesz ellen

A varádicsot évszázadokon át használta a népi gyógyászat. Brit és spanyol tudósok pedig úgy gondolják, a növény orvosi szempontból is hasznos lehet, a herpesz kezelésére. A kutatócsoportok munkájának eredményeiről a Phytotherapy Research számolt be.

A varádics, vagyis a Tanacetum vulgare virágos növény, mely Európa és Ázsia szárazföldi területein honos. A középkortól kezdve használták több betegségre is a láztól kezdve a reumáig, bár gyógyító erejében mindig sokan kételkedtek. "Kutatásunk a varádics vírusellenes hatóanyagaira összpontosított, illetve arra, hogy mennyire hatékony a herpesz kezelésében" - mondta el a fő szerző, Francisco Parra professzor az Oviedói Egyetemről. "Jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony szer a HSV-1 és a HSV-2 ellen, melyek a betegséget okozzák, és hosszú távú fertőzést idéznek elő."

Parra professzor csapata, mely az új antivirális összetevők vizsgálatára specializálódott, a Greenwichi Egyetemről Dr. Solomon Habtemariam csoportjával karöltve térképezte fel a varádics hatóanyagait. A mechanisztikus alapú, herpeszvírus elleni aktivitást vizsgáló tanulmányukból kiderül, hogy a növény mely részei tartalmazzák a hatóanyagot. "Munkánk során kimutattuk, hogy az eredeti elképzeléstől eltérően nem a partenolid a varádics fő HSV-1 elleni hatóanyaga. Felfedeztük, hogy ebben a növényben van 3,5-DCQA és axillarin, melyek a herpeszellenes hatást kiváltják - mondta Parra. - Ez arra utal, hogy többféle anyag is felel a varádics herpeszellenes hatásáért."

A kutatócsoportok egy bevált anti-HSV tanulmánymodellt használtak mind a feldolgozatlan növény, mind annak tisztított összetevőinek vizsgálatához az antivirális aktivitás megfigyelésére. "Habár még tisztázni kell a varádicskivonat pontos molekuláris összetételét, a tanulmányból látszik, hogy ez a gyógynövény segít a HSV által okozott bőrtüneteken. A rendszerezett gyógyszerészeti és fitokémiai munkák, mint ez is, sarokkövei lehetnek az európai gyógynövényhasználat modernizációjának" - tette hozzá Parra.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső