Ajakherpesz, a kellemetlen társ egy életen át (x)

A herpeszt, vagy más néven ajakherpeszt a HSV-1 vírus okozza és az előfordulása meglehetősen gyakori.

Könnyű felismerni, mivel általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül.

Egy kezeletlen ajakherpesz fejlődése jellemzően öt jól elkülöníthető szakaszra bontható, amely 7-10 nap alatt megy végbe, habár akár 2 hétig is eltarthat. Európában a nők 69 és a férfiak 61 százaléka hordozza a HSV-1 vírust, de a herpesz mindössze 3-ból 1 embernél aktiválódik újra és újra. Az emberek többségénél a HSV-1 vírus egész életük során inaktív marad és esetleg soha nem tudják meg, hogy fertőzöttek a vírussal. Nagyjából 3-ból 1 ember tapasztalja meg ismétlődően a fertőzést. A HSV-1 vírus "felébred", megfertőzi az ajakban, vagy szájban, vagy a körülötte található sejteket és egy látható és fertőző sebet okoz. Ez általában azután következik be, hogy valami előidézi a vírus aktiválódását, mint a legyengült immunrendszer, vagy a hideg, száraz idő, ami száraz, kicserepesedett ajkakhoz vezet.

ajakherpesz
ajakherpesz

Amikor ajakherpesze van, gyorsan cselekedni szeretne. Végül olyan gyógymódok próbálgatása mellett köthet ki, amelyeket barátoktól, családtagoktól hall, vagy egészséggel kapcsolatos honlapok ajánlanak, de ezekről nem bizonyított klinikailag, hogy valóban lerövidítik a gyógyulási időt.

Győzze le az ajakherpeszt!

Néhány gyógymód egyszerűen csak a tünetek átmeneti enyhülését ígéri, másoknál pedig előfordulhat, hogy még rosszabbá teszik az ajakherpeszt. A világban keringő számos anekdotaszerű bizonyíték mellett válogassuk ki a gyógyszereket a mítoszok közül. Egyesek szerint a citromlé, a hideg borogatás vagy a teafilter is segíthet ajakherpesz esetén, ezeknek a gyógymódoknak a herpesz kezelő hatásuk, illetve a hozzájuk kötött gyógyulási idő lerövidítése klinikailag nem bizonyított úgy, mint a Zovirax Duo és a Zovirax ajakherpesz krém esetében.

ajakherpesz
ajakherpesz

Az ajakherpesztől nem lehet végleg megszabadulni, de az megakadályozható, hogy a hólyagképződés megkezdődjön. A Zovirax Duo egy szakértelemmel és fejlett tudományossággal kifejlesztett termék, amelynek nem csak egyszerű a használata, de az első bizsergés észlelésekor történő azonnali alkalmazás mellett, klinikailag bizonyítottan segíthet megakadályozni az ajakherpesz hólyaggá fejlődését. Amennyiben az ajakherpesz hólyagja már kifejlődött, a gyógyulási időt is segít lerövidíteni.

Amennyiben kérdései merülnek fel a herpesz kezelésekkel és gyógymódokkal kapcsolatban, tanácsért keresse fel gyógyszerészét.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció