Egyéb

Her-2

A Her-2 egy az emlőrákos sejtek felszínén megjelenő növekedési faktor receptor, melynek száma befolyásolja az alkalmazott kemoterápiás, illetve immunterápiás kezelést.

Kategória

Egyéb

Típus

Műtéti szövetminta (biopszia)

Normál érték

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat során a rákos emlőszövetből eltávolított mintában mérik a Her-2 (Her2-/ neu, c-erbB-2) receptor sejtek felszínén való előfordulását. A Her-2 egy sejtek osztódását serkentő növekedési faktor receptora. Az emlőrákos esetek egy részében a rákos sejteken ezekből a receptorokból sokkal több található, így a rákos sejtek folyamatos szaporodási serkentés alatt állnak. Azok a rákos elfajulások, ahol a Her-2 receptorok emelkedett számát mutatták ki, bizonyos hagyományos, tumorellenes kezelések kevésbé hatékonynak bizonyultak. Az utóbbi években viszont egy teljesen újfajta gyógyszer jelent meg, melyben a Her-2 receptor ellen állatokban termelt ellenanyag található. Az ellenanyag specifikusan kapcsolódik a receptorhoz és gátolja annak hatását, így csökkentve a rákos sejt osztódásának ütemét. Mivel ez a gyógyszer csak a Her-2 receptor sejteken való emelkedett megjelenése esetén használ, így csak a szövettani vizsgálat pozitív eredménye esetén adható, illetve érdemes adni.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot emlőrák eltávolításakor vett szövetmintából végzik.
Ezek a laborértékek is érdekelhetik

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.