Infografika: a macska és kutya előnyei

Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan. Ez pedig mind szociálisan, mind egészségi szempontból nagyon nehéz helyzet. A házikedvencek azonban hatalmas segítséget jelentenek nekik.

Az elszigetelődés a külvilágtól hajlamosabbá teszi az embereket a depresszióra, ami idősebb korban szélsőséges esetben akár öngyilkossághoz is vezethet. A mentális ingerek hiánya azt is jelenti, hogy a magányos emberek körében 64 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a demencia és általában is nagyobb a kognitív hanyatlás kockázata.

házikedvencek
A házikedvencek csökkentik a magányt és célt adnak az életnek

Tanulmányok kimutatták, hogy a magány hatással lehet a fizikai egészségére is - olyannyira, hogy 26 százalékkal növeli a halálozás esélyét, valamint megemeli a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát. Az amerikai Cigna egészségbiztosító kutatásából pedig kiderült, hogy a társadalmi kapcsolatok hiányának egészségére gyakorolt hatása megegyezik azzal, mintha valaki napi 15 szál cigarettát szívna el.

De az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy a magány hozzájárul a súlyos krónikus betegségek, például a cukorbetegség kialakulásához is. Az elszigetelt betegek részben ezért, de amiatt is, hogy emberi kapcsolatot létesítsenek gyakrabban járnak orvoshoz, mint a nem magányosok. Ezzel pedig pótlólagos nyomást gyakorolnak az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerre.

A házikedvencek gyógyító ereje

E probléma egyik legkézenfekvőbb megoldása, hogy a magányos emberek mellé társat kell találni . Társnak pedig az esetek jelentős részében kitűnően megfelelnek a háziállatok, kutyák, macskák, madarak stb. Az állatok csökkenthetik a stresszt, a vérnyomást, növelhetik a társas interakciót és a testmozgást. A háziállatok, a kutyák és a macskák nagyon erősen a jelenben élnek, nem aggódnak a holnap miatt, ami viszont egy idős ember számára nagyon ijesztő képzet lehet. Egy állat megtestesíti az itt és most érzését , és képes stimulálni az embereket, akik az állatokról való gondoskodással célt is kapnak az életükhöz. Azaz jelentős mértékben javítják az életminőségüket.

házikedvenc

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra