A macskánk ezért nem hagy minket aludni

A rutinosabbak már megszokták, a kezdő macskatartóknak viszont sokszor okoz meglepetést, hogy éjjelente a cicájuk néha szó szerint a fejükön táncol. Mit tegyünk, ha nem hagy aludni a macskánk?

A macskák sokszor nyávognak, esetleg pofozgatnak vagy - rosszabb esetben - karmolnak minket, és ezt gyakran éjjel sem tudják abbahagyni. Ez elég zavaró tud lenni, viszont az esetek döntő többségében nem gonoszkodásból csinálják, hanem valamilyen konkrét ok áll a háttérben.

Fájdalom vagy stressz

Először is érdemes kizárni az egészségügyi problémákat. A hangos, panaszos nyávogás - esetleg alom mellé ürítéssel társulva - azt is jelezheti, hogy az állatnak fáj valamije, vagy rosszul van, és így próbálja magára felhívni a figyelmet. Ilyenkor ajánlott minél előbb állatorvoshoz fordulni.

macska, alvás, ébrenlét, álmatlan éjszaka, macskatartás, állattartás
Betegség vagy szeretethiány is állhat a jelenség hátterében. Fotó: 123rf

Ha valamilyen változás állt be az állat életében - ez lehet költözés, vagy akár új családtag vagy állat érkezése -, az könnyen kizökkentheti a macskánkat a megszokott kerékvágásból, komoly stresszt okozva. Egy macskának ugyanis nagyon fontos, hogy a napi rutinja folyamatosan ugyanolyan legyen, változások esetén pedig extra törődésre, játékra lesz szüksége - akár éjjel is. Legyünk türelmesek, amíg megszokja a változásokat!

Dolgok, amelyeket a macskánk közölni akar Olykor-olykor még a legtapasztaltabb macskagazdit is meg tudja lepni valamilyen különös viselkedéssel a cicája. A viselkedés mögött azonban a legtöbb esetben biztosan meghúzódik valamilyen kiváltó ok. A részleteket itt olvashatja!

Unalom vagy éhség

Ha nem beteg és semmi sem változott az életében, akkor könnyen lehet, hogy csak unatkozik vagy napközben nem sikerült levezetni a felesleges energiáit. Az sem segít, hogy a cicák alapvetően éjszakai állatok, és ezt az ösztönt a háziasítással sem sikerül eltüntetni. A macskák jó része többször is felébred éjszaka és ez teljesen normális, de megnehezítheti a nyugodt alvásunkat. Ha ezt szeretnénk átaludni az éjszakát, akkor próbáljuk meg napközben minél jobban lefárasztani kedvencünket. Jó ötlet lehet továbbá, ha éjszakára is elöl hagyunk néhány játékot, amivel lefoglalhatja magát az unatkozó macska.

A nyugodtalvásérdekében az étkezési rutint is érdemes megvizsgálni. A macskák ugyanis egy kiadós étkezés után elálmosodnak, ha pedig éhesek, akkor azt azonnal jelzik, és addig nyúzzák a gazdit, míg enni nem kapnak. Segítség lehet, ha beszerzünk egy olyan ételadagolót, amelyből az állat bármikor élelemhez juthat. Ezen kívül fontos, hogy az etetési rutintól soha ne térjünk el, mert ha a macska nem tudja, hogy mikor számíthat ételre, akkor sokkal kiszámíthatatlanabbul fog viselkedni. Ha biztosan eleget evett, és még mindig ébreszt éjjel, akkor pedig valószínűleg több figyelemre van szüksége.

Fajtától is függ, hogy egy macskának mennyi figyelemre van szüksége, és mennyire igényli gazdájával a folyamatos kommunikációt. Ha munkaidőnk miatt sokat van egyedül a cicánk, akkor vagy érdemes mellé egy játszótársat szerezni, vagy kiemelten figyelni arra, hogy amikor otthon vagyunk, akkor lehető legtöbbet játsszunk vele. Ezeket betartva nagyobb az esélyünk a nyugodt éjszakára.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)