Miért nem szereti a kutya a gyerekeket?

Kisgyerekes családba kutyát befogadni mindig kockázatos, hiszen semmi sem garantálja, hogy az állat jól kijön majd a gyerekekkel. Ha azt látjuk, hogy a kutya kerüli a gyerekeket, vagy rosszabb esetben agresszív velük, annak több oka is lehet.

Bármilyen barátságos is a kutyánk, egyáltalán nem törvényszerű, hogy a gyerekeket is szeretni fogja majd. Mi lehet az oka, hogy házi kedvencünk látványosan kerüli a gyerekeket, és hogyan akadályozhatjuk meg a veszélyes helyzeteket? Mutatjuk!

Egy kutya szemével a gyerekek ijesztőek

Ha a választott állat nem megfelelően szocializált, könnyen lehet, hogy félni fog a gyerekektől. Ha például kiskutyaként negatív tapasztalatai voltak gyerekekkel vagy még egyáltalán nem is találkozott velük, akkor a sokszor hangoskodó, izgő-mozgó gyerekek megijeszthetik a kutyát. Állhat a félelem hátterében egy traumatikus élmény is: például a gyerekek megpróbálták felvenni vagy felöltöztetni az állatot, esetleg - akár örömükben- rákiabáltak a kutyára. Éppen ezért érdemes olyan kutyust választani, akiről tudjuk, hogy megfelelően szocializált.

kutya, kutyatámadás, kisgyerek, család, kutyatartás,
Ha nem figyelünk, a gyerekek könnyen veszélyes helyzetbe keveredhetnek. Fotó: 123rf

Kiszámíthatatlan kis emberek

Emellett egy kutya számára egy gyerek viselkedése sokszor kiszámíthatatlan, hiszen teljesen másképp reagálnak az állatok közelségére és másképp bánnak velük, mint a felnőttek. A kicsik kiabálnak, csapkodnak, ugrálnak, hemperegnek, hirtelen mozdulatokat tesznek, ölelgetnek, felmásznak - ez az állatnak túl sok lehet. Ilyenkor jobb, ha már az elején tudatosítjuk a gyerekekben, hogy az élő állat nem játék, így nem szabad a hátára ülni, szorongatni és cibálni, mert ezektől könnyen ideges lehet a kutya.

Figyelmeztető jelek

A kutya nem csak morgással vagy ugatással jelezheti, hogy nem kedveli a gyerekek társaságát. Ha nagyon odafigyelünk, felfedezhetjük az apróbb, ám árulkodó jeleket - így megakadályozhatjuk, hogy az állat "váratlanul" rátámadjon a kicsikre. Ha a kutya kikerüli a gyerekeket vagy elbújik előlük, akkor az egy elég egyértelmű jel: az állat nem vágyik a kicsik közelségére. A gyerekek viszont nehezebben tartják tiszteletben, ha az állat "egyedül szeretne lenni": ha folyton elveszik a kutya játékát vagy mindenhová követik, az könnyen veszélyes helyzetet generálhat.

Mikor kapjon kutyát a gyerek? Egy háziállat befogadása és gondozása rengeteg felelősséggel jár, megfelelő körültekintés hiányában pedig akár fertőzésveszélyes is lehet. A részletekért kattintson!

Figyeljük meg, hogy gyerekek társaságában hogyan viselkedik a kutya. A fejhez lapított fülek, a gyakori szájnyalogatás, a testrázás és a halk nyüszítés mind a félelmet fejezik ki. Általában ezeket követi a morgás, az ugatás és a támadás. Így ezeket a jelzéseket a gyerek biztonsága érdekében sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Tilos azonban rákényszeríteni a kutyára a gyerekekkel való interakciót, mert azzal csak rontunk a helyzeten!

A megelőzés a legfontosabb

Ha felismertük kutyánkon a félelem jeleit , az elsődleges megoldás az elkülönítés. Ezután pedig érdemes szakértő, kutyakiképző segítségét kérni, aki megtaníthat néhány taktikát, amivel javíthatunk a helyzeten. A legfontosabb, hogy az állat szép lassan megtanulja pozitív élményekkel összekötni a gyerektársaságot. Ezzel párhuzamosan pedig a kicsiket is tanítsuk meg arra, hogyan kell bánni a kutyával anélkül, hogy az megijedne tőlük.

Forrás: petmd.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: