Bajt jelez, ha nyalogatja magát a kutya

Gyakori tévhit a kutyatulajdonosok körében, hogy a bolhák ellen elég szezonálisan védekezni, holott a megelőzésre egész évben kiemelt figyelmet kell fordítani. Ha azt vesszük észre, hogy kutyánk gyakrabban nyalogatja magát, vagy sokat vakarózik, az akár a bolhaallergiás dermatitisz egyik jele is lehet.

A bolhanyál-allergia, azaz bolhaallergiás dermatitisz a leggyakoribb bőrbetegség az egy és öt év közötti kutyáknál. A kellemetlen viszketést a bolha nyálában található fehérjék okozzák, amelyek csípés útján kerülnek a kutyák szervezetébe, és a bőrgyulladásokra hajlamos állatoknál túlérzékenységi immunreakciót válthatnak ki. Egyetlen bolhacsípés is elég, hogy kutyánk utána sebesre nyalja, vakarja vagy harapdálja magát, az ilyen sérülések pedig nagyon könnyen elfertőződhetnek.

Mikor kell bolhaallergiára gyanakodni kutyáknál?

A legszembetűnőbb tünet, ha kedvencünk feltűnően sokat nyalogatja magát, vakarózik, hempergőzik, a csípések helye pedig csúnyán felduzzad és kipirosodik.

Kutyáknál leggyakrabban a farok és a faroktő, a hát és a mellkas területén jelennek meg az allergiára jellemző tünetek, mint a szőrhullás és más bőrelváltozások, például felszíni vagy mélyebb sebek, valamint a sötét színű, megvastagodott bőr. Árulkodó jel lehet továbbá a nyugtalan viselkedés is, amely már az első, allergiát okozó csípés után néhány órával jelentkezhet.

bolha
HA FELMERÜL AZ ALLERGIÁS DERMATITISZ GYANÚJA FORDULJUNK ÁLLATORVOSHOZ. FOTÓ: GETTY IMAGES

Hogyan diagnosztizálható a bolhanyál-allergia?

Ha felmerül a gyanú, hogy a kutyánk bolhacsípés okozta allergiás dermatitiszben szenved, forduljunk állatorvoshoz. Hiába keresnénk, szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni a bolhákat a kutya szőrzetében, és akkor is már csak a kifejlett parazitákkal találkozhatunk, vagyis a bolhapetéket, -lárvákat és bábokat jó eséllyel észre sem vennénk.

A kifejlett bolhák csak pár napig maradnak meg egyetlen gazdaállaton, a vérszívást követő 24-48 óra múlva lerakják a petéiket, majd egy másik állatot keresnek, hogy tovább szaporodjanak. A peték körülbelül 3-4 hét alatt lárvákká, bábokká, majd újabb bolhákká fejlődnek. Vagyis, ha nem avatkozunk közbe időben, az élősködők rendkívül gyorsan elszaporodhatnak.

Nem ritka jelenség, hogy egy nagyobb séta után a kutyánk kullanccsal tér haza, éppen ezért érdemes a lehető leggyakrabban és legalaposabban átvizsgálni kedvencünket. Hol keressük ezeket az apró, bosszantó és veszélyes vérszívókat? Segítünk!

Az állatorvos egy speciális bőrgyógyászati vizsgálatot fog végezni, amelynek során azt keresi, van-e bolhaürülék a kutya szőrében. A paraziták ugyanis nem tudják teljesen megemészteni a szívott vért, az ürülék pedig egy sűrű fogazatú kefével könnyedén kifésülhető és rozsdás-pirosas színéről azonosítható. Ha kiderül, hogy valóban bolha okozza az allergiás tüneteket, a kutyát külön kell választani a társaitól, mert az élősködők rájuk is átterjedhetnek.

Milyen kezelést kap a kutya bolhaallergiás dermatitisz esetén?

Fontos tudni, hogy a fürdetés nem fogja megszüntetni a fertőzést; a bolhásság ellen kizárólag a megfelelő bolhaölő termékek nyújtanak megoldást. Ezek lehetnek gyógyszeres nyakorvek, tabletták, vagy cseppek, azaz ún. spot-on készítmények. A sebekre és a viszketés csillapítására az állatorvos bizonyos gyógyszereket adhat. A bolhásság kezelése, valamint megelőzése rendkívül fontos, és nem csak a bolhaallergiás dermatitisz miatt. Az élősködők ugyanis egyéb betegségeket is terjeszthetnek, többi között a galandférgességet.

Hogyan előzhető meg a bolhásság?

Mivel akár egyetlen bolhacsípés is kiválthatja az allergiás tüneteket, fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre, és ne csak nyáron, hanem egész évben. Közkedveltek a több hónapos hatóanyagú nyakörvek, valamint a spot-on készítmények, amelyeket egy kis területen kell az állatra csepegtetni, illetve a tabletták. Mindig konzultáljon állatorvosával, hogy melyik termék felel meg leginkább kedvence életmódjának és melyik nyújtja a legoptimálisabb védelmet. 

EM-HU-23-0073

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: