Nyaralás: csak így vihetjük magunkkal kedvenceinket

Sokan szeretnék házi kedvencüket is magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Ehhez azonban nem árt ismerni néhány szabályt.

A kötelező kisállat-útlevél mellett a házi kedvencek utaztatásának az Európai Unióban egységes szabályai vannak. A különböző országok emellett speciális feltételeket is előírhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

nyaralás, utazás, kisállat
Be kell tartani néhány szabályt, hogy kedvencünk is velünk nyaralhasson. Fotó: Getty Images

Ezek nélkül el se induljunk

A kis kedvencek EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással. A feltételek teljesítéséhez az állatorvostól kérhetnek segítséget a tulajdonosok. Fontos tudni továbbá, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazáshoz .

Az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára utaztatáshoz szükség van állatorvos által elvégzett féreghajtásra is. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégeztetni, amit az orvos az állat útlevelében is rögzít.

Mit tegyünk, ha még nincs útlevél?

Ha a kisállat még nem rendelkezik útlevéllel, akkor azt az állatorvos ki tudja állítani az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján. Az  utazáson mindkét iratnak ott kell lennie. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. A Nébih szerint azt is fontos tudni, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem lehet kivinni az országból. Az ugyanis már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, amelynek további feltételei vannak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra